Caviar d’escargot - Csigakaviár


kép: de jaeger

Egy újabb csigához "köthető" finomság. Egy igazi különlegességnek számít, hiszen a kis csúszómászók egyszer raknak petét egy évben, egy csiga egyszerre csak 100 darabot. Ráadásul csak egy gyártója van a világon, így talán tényleg megéri a  150 dollár ezért a különlegességért... Igen, ez a DeJaeger névre keresztelt 50 grammos kaviár 150 dollárért hazavihető. (50, 125, 250, 500 és 1000 grammos kiszerelés is kapható!)

Több mint ötvenezer csigát tart folyamatosan párásított helyiségekben, nedves fapolcokon Dominique és Sylvie Pierru, akik vállalkozása már 2004 óta működik a Párizstól északkeletre található Soissons-ban.

A csigakaviár apró krémszínű golyócskákból áll, tenyésztői "őszi ízűnek" írják le, "fás felhangokkal".
Miután három évet szenteltek a kutatásnak, már sikerült kitapasztalniuk a csigák igényeit, így mindent meg tudnak Nekik adni ahhoz,l hogy az Ő dolguk csak a peták lerakása lehessen.
Minden csiga évente egyszer átlagosan száz tojást rak le, amely mintegy 4 gramm. Türelemre van szükség, hogy összegyűjtsék egyesével a petéket, majd egy alapos tisztításnak vetik alá, amit rendszerint kézzel végeznek, hogy a tojás jó minősége megmaradjon. 
Ezért, annak érdekében, hogy egy kilogramm csiga kaviár készülhessen, mintegy 260 gondosan kiválasztott példányra van szükség. 

A DE JAEGER csigát kaviár egy Fleur de sel de Guérande nevű - a legjobb minőségű - finomítatlan sóval és egy csipetnyi rozmaringgal készül.
Egy exkluzív előkészítési folyamatnak vetik alá, majd laboratóriumi körülmények között kis fém dobozkákba csomagolják, a szigorú európai közösségi szabványoknak megfelelően. Ezek a dobozok, vákuumcsomagolt és fénytől védett helyen (félig-konzerv + / - 4 °) garantálja az egészségügyi biztonságát, és lehetővé teszi, hogy megőrizze a csiga kaviár az ízét.


 
képek: de jaeger

Pierruék pirítóssal ajánlják ezt a különlegességet, szobahőmérsékleten, finoman borsozva, egy csepp tejföllel. Ja és természetesen egy pohár hideg pezsgő sem hiányozhat mellőle.

És egy videó:
forrás: youtube

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!