OEUF COCOTTE AVAGY ELEGÉNS LÁGY TOJÁS (LOW CARB, GLUTÉN-, SZÓJA-, FEHÉR CUKORMENTES)

A franciák egyik kedvelt tojáselkészítési módja. A gyerekek is nagyon szeretik. 
Számtalan elkészítési módja létezik, az egyetlen amiben egyeznek az, hogy cocotte-ot használnak. 

Mi is az a cocotte?
A szó használatakor igencsak figyelni kell a szövegkörnyezetre, mert két egymástól nagyon távolálló dolgot jelent:
1. egy kis tűzálló edényt, amelyben adagonként csomagolt/adagolt élelmiszereket főznek amit ebben is szolgálják fel
2. hogy is fogalmazzam szépen.... talán így: kétes erkölcsű lány 

De mi most jelen esetben természetesen a tűzálló edényt értjük alatta.
Különböző méretű és színű edényeket árulnak már. A pár centis átmérőjűtől a komolyabb, robosztusabb méretű cserépedényekig.

Mostanság jelentek meg a termékek között a szilikonból készült kis "edénykék", amelyek nagyon felkapottak. Kis gusztusos adagokat késztíhetünk benne, amelyet egyből asztalra is tehetünk. Hát nem szuper?

De ha nincs ilyen cocotte-unk, egy poharat, szufléstálat, vagy akár befőttesüveget is használhatunk.

Könnyen elkészíthető előre is, és sütéskor csak 6 percre betesszük vízfürdőbe, és már tálalható is. 

A gyerek(ek)kel elő is készíthetjük, másnap pedig csak megsütjük, de akár gyorsan egyszerűen, könnyen reggel is elkészíthetjük. Egy jó kis kuckózós reggelt jól kiegészíthet egy finom reggeli, és ezzel jól kezdődhet a mai nap!

Én most egy kicsit "magyarosabb" verziót hozok, de bármit belerakhatunk, vagy akár a tojást is megsüthetjük magában egy kis tejszín rákanalazásával. 

A low carb, és a glutén-, szója és fehér cukormentes diétákban fogyasztható!




HOZZÁVALÓK



1 tojás
kevés vaj a forma kikenéséhez
só, bors,
egy kis darab friss tárkony
1 fél teáskanál pirospaprika
2 ek creme fraiche vagy tejföl
1 szelet sonka
friss tárkony


ELKÉSZÍTÉS


A sütőbe egy tálat vagy tepsit felöntünk vízzel, (vízfürdőt készítünk), majd bekapcsoljuk  180°C fokra.

A tálkákat kikenjük vajjal, majd az aljára tesszük az apróra vágott sonka háromnegyed részét. Egy kis lyukat hagyunk, majd ráütjük a tojást. 

Egy kis tálkába elkeverjük a creme fraichet az apróra vágott tárkonnyal (kicsit hagyjunk díszítéshez is), a sóval, borssal, és a pirospaprikával.
A pirospaprikás szószt rákanalazzuk a tojásra, majd a sütőben lévő tálba tesszük, és 6 perc alatt készre sütjük.

6 perc után a sütőből óvatosan kivesszük (nagyon forró), megszórjuk a maradék sonkával és a tárkonnyal. Melegen tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!