Párolt brokkoli citrommal, fokhagymás olívaolajjal, friss korianderrel, és házi majonézzel. Jól hangzik? Szerintem igen. Az íze pedig valami mesés. A házi majonéz tökéletes kísérője a brokkolinak, de ezt tetszés szerint lecserélhetjük bármilyen más szószra is. A brokkolit kínálhatjuk akár húsok mellé is köretnek.
A glutén-, liszt-, tej-, húsmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!
HOZZÁVALÓK
1 db tojás sárgája
1 kk dijoni mustár
1 kk sherry-ecet
1,5-2 dl canola olaj (a tojás nagyságának függvényében) v. bármilyen olaj
só, frissen őrölt tarka bors
1 db közepes fej brokkoli
2 ek fokhagymás olívaolaj
1 ek ctromlé
1 csapott marék friss koriander
ELKÉSZÍTÉS
Először készítsük el a HÁZI MAJONÉZt:
Egy keverőtálat (Én a robotgép fém keverőtálát használtam, mivel utána a majonézt is abban kevertem ki) töltsük fel forró vízzel, hagyjuk állni néhány percig. Amikor már átmelegedett, öntsük ki belőle a vizet és töröljük szárazra.
Tegyük bele a tojás sárgáját, keverjük hozzá a mustárt és az ecetet. Nagyon lassan, szinte cseppenként keverjük hozzá a hűtő hideg canola olaj kb felét, majd keverjük addig, amíg egy sűrű krémet nem kapunk. Ekkor kezdjük el ismét hozzáadagolni az olajat vékony sugárban, míg fel nem veszi a massza az egészet. Ízlés szerint sózzuk, majd tegyük a hűtőbe.
Majd készítsük el a BROKKOLIt:
A brokkolit mossuk meg, majd szedjük rózsáira.
Tegyük egy párolóedénybe, és kb 5-6 perc alatt pároljuk meg (ügyelve arra, hogy ne legyen túl puha, pépes) roppanósra.
A koriandert mossuk meg, töröljük szárazra, és vágjuk apróra.
TÁLALÁS
A megpárolt brokkolirózsákat tegyük egy tányérra, locsoljuk meg a fokhagymás olívaolajjal és a citromlével. Szórjuk meg az apróbbra vágott korianderrel, és frissen őrült tarka borssal. Kisebb tálba téve kínáljuk mellé a majonézt.
1 megjegyzés:
Nagyon szeretjük a majonézt, szinte csak házilag kevert kerül az asztalra.
Miért melegíted a keverőtálat?
Én melegítetlenben szoktam keverni és még sosem csapódott ki.
Megjegyzés küldése