MINIMAL MOUSSAKA

Moussaka [muszaka] a görög konyha egyik remeke. Szinte minden görög étterem étlapján megtalálható, mert nagyon kedvelt ez az egytálétel, ami igazából nem más, mint egy hússal rakott padlizsán. Az eredetileg burgonyával és besamellel készült étel helyett most egy könnyített és egyszerűsített recept következzék belőle a megszokott ízek megtartása mellett.



HOZZÁVALÓK (4 előétel, vagy 2 főétel)

350 gramm darált marhahús
100 ml marha alaplé
1 db közepes paradicsom
1 kk őrölt fahéj
6 db szegfűszeg
1 kk citromos bors
1 kk őrölt szerecsendió
1 csapott ek tárkony
1 kk oregáno
1 tk majoránna
1 db babérlevél
150 gramm dupla koncentrált paradicsomsűrítmény
2 db salotta hagyma
2 deci tejszín
2 tk kukoricakeményítő
1 db közepes fehér padlizsán
2 db (nagyobb) toast kenyér
200 gramm reszelt mozzarella
olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS

A padlizsánt mossuk meg, majd vágjuk le a két végét. Sózzuk be, és tegyük félre, hogy a kesernyés levét kieressze magából.
A salottahagymákat tisztítsuk meg, aprítsuk fel, és egy kevés olívaolajon dinszteljük meg. Adjuk hozzá a darált marhahúst és a felkockázott paradicsomot. Öntsük fel a paradicsomsűrítménnyel elkevert alaplével, és ízesítsük babérlevéllel, fahéjjal, szegfűszeggel,citromos borssal, majoránnával,  tárkonnyal, oregánóval és szerecsendióval. Még hagyjuk rottyanni egy párat, majd zárjuk le.
A padlizsánt nyomkodjuk ki, majd mossuk át, és papírtörlővel itassuk fel a szeletekről a nedvességet.
A sütőt melegítsük elő 220 °Cra (légkeveréses).
Egy sütőtál aljába tegyünk 1-2 evőkanálnyi olívaolajat, majd tegyük rá a toast kenyereket egy rétegben. Rakjuk rá a padlizsánszeletek felét, kanalazzuk rá a húsos szószt, majd fedjük be a maradék padlizsánszeletekkel.
Egy tálkába keverjük csomómentesre a tejszínt a kukoricakeményítővel, majd öntsük le vele a rakott padlizsánt. Tegyük előmelegített sütőbe, és süssük kb 20 percig, majd szórjuk meg reszelt sajttal és tegyük vissza addig, amig a sajt ráolvad a tetejére.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések