Emlékszünk nagyi finom májjal töltött csirkecombjaira? Én igen. Kívül ropogós bőre, belül omlós húsa, na meg az illata...
Egy vasárnapi klasszikus, amelyet egy kis szilva chutney (ejtsd: csatni) tesz izgalmassá. A hűtőben lévő vörösborban ázó aszalt szilvát (ha van, Nálam alap!) gyorsan fel is használhatjuk hozzá.
Egy vasárnapi klasszikus, amelyet egy kis szilva chutney (ejtsd: csatni) tesz izgalmassá. A hűtőben lévő vörösborban ázó aszalt szilvát (ha van, Nálam alap!) gyorsan fel is használhatjuk hozzá.
HOZZÁVALÓK
2 db egész csirkecomb
0,5 db póréhagyma
1 db tojás
1 db zsemle
50 gramm csirkemáj
1 dl tej
1 maréknyi petrezselyemzöld
1 csipet só, bors
1 csipet őrölt szerecsendió
1 tk majoranna
1 db fokhagymagerezd
1 ek zsemlemorzsa
2 ek olívaolaj
ELKÉSZÍTÉS
A száraz zsemlét áztassuk be tejbe.
A póréhagymát tisztítsuk, aprítsuk fel, majd egy kevés olívaolajon fonnyasszuk meg.
A csirkemájat tegyük egy késes mixerbe, adjuk hozzá a fonnyasztott póréhagymát, a felszeletelt fokhagymát, a tojást, a tejben áztatott majd kinyomkodott zsemlét és az apróra vágott petrezselyemzöldet.
Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg majorannával és őrölt szerecsendióval.
Pürésítsük össze, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát is.
A sütőt melegítsük elő 180°Cra.
A csirke felső combjáról óvatosan válasszuk szét a bőrét és a húsát (az oldalán nem, és tényleg óvatosan, hogy ne szakadjon el!)
Kenjük meg sóval, majd töltsük bele a tölteléket.
Kívül is sózzuk meg a combokat és tegyük egy kevés olívaolajjal megkent sütőtálba.
50-60 perc alatt süssük készre.
Kész szilva chutney-val tálaljuk.
Ha nincs otthon a hűtőben, gyorsan készítsük el ezt a villámverziót:
HOZZÁVALÓK
10-15 szem vörösborban áztatott aszalt szilva
30 deka nádcukor
1 fej (kb 10 dkg) lilahagyma
1 fahéj(rúd)
1 tk mustármag
1 kk reszelt gyömbér
só
1,5 deci feketeribizli-ecet
0,5 deci almaecet
ELKÉSZÍTÉS
A lilahagymát tisztítsuk meg, aprítsuk fel, és tegyük egy edénybe. A (minimum egy éjjelre a) vörösborba áztatott aszalt szilvát daraboljuk fel, adjuk hagymához és sózzuk meg. Öntsük hozzá a kétféle ecetet, és a nádcukrot. Ízesítsük a fahéjjal, a mustármaggal és a gyömbérrel.
Forraljuk sűrű lekvárrá össze, majd mikor már besűrűsödött (kb 25-30 perc), vegyük ki a fahéjrudakat.
Merjük a tisztára mosott üvegekbe, jól csavarjuk rá a tetejét és fejjel lefelé hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése