MADÁRTEJ - ÎLE FLOTTANTE



Ha péntek, akkor ÉDES PÉNTEK... Az édesség jegyében most ezek a tejben főtt galuskák készültek, amelyek hisszük vagy sem, eredetileg a francia konyha remekei
Személy szerint ezt az édességet sokkal jobban kifejezi a francia, ami "Île flottante", avagy úszó szigetként hívja. Más konyhákban is megtalálható: az angolban "floating island"ként, a spanyoloknál "isla flotante"  néven ismerik.

Még olyan babona is létezik vele kapcsolatosan, hogy a kismamáknak szülés után beindítja a tejképződését.

Gyorsan, egyszerűen elkészíthető, a kezdők is bátran nekiállhatnak!
A glutén- liszt- cukor- húsmentes diétákban fogyasztható!




HOZZÁVALÓK

4 egész tojás
1,25 liter tej
1 csomag vaníliapuding
100 gramm nyírfacukor
1 ek vaníliakivonat
vaníliaaroma


ELKÉSZÍTÉS

A tojások fehérjéjét egy ek nyírfacukorral verjük kemény habbá.
A tej felét forraljuk fel, majd egy evőkanál segítségével szaggassunk bele 3-4 nagyobb habgolyót. A galuskák mindkét oldalát főzzük 1-1 percig, majd egy szűrőkanállal kiszedjük. 
A tojássárgáját keverjük habosra a maradék nyírfacukorral és a pudingporral, majd lassan adjuk hozzá a hideg tejet is. Adjuk a pudingos masszát a forró tejhez és forraljuk fel - sűrítsük be -.
Hűtsük le és a kifőtt habgaluskákkal tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!