SPÁRGAKRÉMLEVES - VELOUTÉ D'ASPERGES

Hogyan lehetne ellenállni a tavasz hívogatásának, amikor a természet is ébredőben van, a piaci standokon pedig premierjüket ünneplik az új zöldségek. Az első ilyen debütáló zöldség májusban a spárga. Legyen zöld, legyen fehér, egy krémlevest mindkettő megér. Gondolom az sem hátrány ha kevesebb mint fél óra alatt készen van.

A spárga nem csak színével hódit, hanem remek vízhajtó tulajdonságával is. Egy átácsorgott vagy egy kimondottan meleg nap után a víztől duzzadó lábaknak nagyon jót tud tenni egy kis vízhajtás. Gyógyszer helyett készítsünk magunknak egy ínycsiklandó  glutén-, liszt-, húsmentes krémlevest, amely egy pillanat alatt tányérunkba varázsolja a tavaszt.


HOZZÁVALÓK

250 gramm zöld spárga
1 salotta hagyma
800 ml zöldségalaplé
200 ml tejszín
200 ml tej
1 egész tojás
só, fehér bors, őrölt szerecsendió

ELKÉSZÍTÉS

A spárgákat mossuk, hámozzuk meg, majd vágjuk le a spárgák fejét és tegyük félre. A maradék szárat vágjuk háromba, és tegyük egy fazékba. Adjuk hozzá a megpucolt és négybe vágott salotta hagymát is, és öntsük fel a zöldségalaplével. Főzzük meg, húzzuk félre, majd botmixerrel pürésítsük. Egy tálba keverjük össze a tojást a tejszínnel és a tejjel. Öntsük fel a spárgapürét ezzel a tejszínes-tejes-tojással, majd pürésítsük még tovább. Tegyük vissza a tűzhelyre, és hagyjuk egyet forrni. Ízesítsük sóval, fehér borssal, és őrölt szerecsendióval. 
Tálaláskor tegyünk egy tálba a levesből, majd helyezzünk rá a félretett spárgafejekből, végezetül hintsük meg frissen őrölt tarka borssal.

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!