ALMÁS FLAUGNARDE (GLUTÉNMENTES)

Flaugnarde [ ejtsd: flonyárd] a francia neve ennek a nagyon könnyű, és egyszerűen elkészíthető finom süteménynek.
Eredetileg a Limousin régióból származik, és testvéri kapcsolatban áll a clafoutis-val (ejtsd: klafuti). Szinte ikrek is lehetnének, azonban a  két finom sütemény között az egyetlen különbség, hogy eredetileg a  clafoutis csak és kizárólag cseresznyével készülhet, a flaugnarde bármilyen más gyümölccsel elkészíthető. (Hmm, lehet már Te is készítettél? Pl barackos clafoutist, ami nem is clafoutis valójában hame, flaugnarde)

A tradícionális receptekben általában vékonyra szeletelt almával, barackkal, szilvával, körtével, szőlővel, fekete ribizlivel, málnával stb... készítik.

Én most reszelt almát tettem bele a kókuszliszt mellé, az édesítésére pedig nyírfacukrot használtam.

Nyírfacukorral készül, a gluténmentes diétákban fogyasztható.



HOZZÁVALÓK

3 golden alma
3 nagy egész tojás
50 gramm vaj
20 ml tej
45 gramm kókuszliszt
60 gramm nyírfacukor
1 kk vaníliaaroma
2 ek rum (v. rumaroma)
1 csipet őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
1 késhegynyi őrölt gyömbér
1 lime leve (+reszelt héja a díszítéshez)

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.

A tojásokat elektromos habverővel turbófokozaton verjük fel nagyon habosra. Adjuk hozzá a kókuszlisztet, a nyírfacukrot, a tejet, a megolvasztott majd szoba hőmérsékletűre visszahűtött vajat, a vaníliaaromát, a rumot, a lime levét és a fűszereket. 
Az almákat mossuk, majd hámozzuk meg. Nagy lyukú reszelőn reszeljük le, és adjuk a masszához. Alaposan keverjük össze, majd öntsük egy kivajazott kerek 24 centiméter átmérőjű tortaformába. Előmelegített sütőben süssük 45 percig!
Hagyjuk a formában kihűlni, majd a lime héjával szórjuk meg!



Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések