MÁGLYARAKÁS (GLUTÉN-, LAKTÓZ-, TEJ-, FEHÉR CUKORMENTES)

Nagyon kedvelt édesség családunkban a máglyarakás, bár többen többféleképpen készítjük. Én több rétegben rakom (kenyér-almalekvár-kenyér-alma-lekvár-hab), van aki alulra simítja az összes kalácsot, rájön az alma, a lekvár, majd a hab. A másik nagy különbség, mivel mi a habot nem annyira szeretjük rajta, így picit lespórolom (csak egy tojásfehérje habját szoktam rákenni). De a teljesség kedvéért a receptbe mindhármat beleírtam. Sőt! Ha szeretitek a habot a tetején, akkor akár az otthon lévő  "kimaradt" tojásfehérjéket is pluszban hozzáadhatjátok!

A kenyértől függően a glutén-, laktóz-, tej-, fehér cukormentes diétákban fogyasztható!



HOZZÁVALÓK


350 gramm alma 
250 ml mandulatej 
145 gramm eritritol (20 gramm az almához + 60 gramm a mandulatejbe + 40 gramm a tojássárgájához +25 gramm a habba) 
125 gramm glutén-, tej-, tojásmentes kenyér v. kalács 
100 gramm cukrozatlan eperlekvár 
3 egész tojás 
1 kezeletlen héjú citrom lereszelt héja 
1 ek kókuszzsír 
1/2 vaníliarúd 
1 késhegynyi fahéj 


ELKÉSZÍTÉS 


Az almákat tisztítsuk meg, és szeleteljük fel. Egy serpenyőbe hevítsük fel a kókuszzsírt, tegyük rá az almaszeleteket a fél vaníliarudat, és 1-2 evőkanálnyi eritritollal és a fahéjjal meghintve, együtt pároljuk puhára. 
A mandulatejet forraljuk fel kb 80 gramm eritritollal együtt, folyamatos kevergetés mellett! Tegyük egy tálba a kenyeret vagy a kalácsot, és locsoljuk meg a mandulatejjel. Ezalatt a tojások sárgáját keverjük habosra kb 40 gramm eritritollal, reszeljük bele a citrom héját, és öntsük a kenyerekre. Alaposan forgassuk össze! 

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. 

Vegyünk egy 24 centiméteres kapcsos tortaformát, majd tegyük rá a kenyerek felét, rétegezzük rá az almák felét, simítsunk el rajta 3-4 evőkanálnyi eperdzsemmet, majd tegyünk rá még egy réteg kenyeret, még egy réteg almát, és a maradék lekvárt (hagyjunk kb 2 evőkanálnyit a habba!) A tojások fehérjéjét verjük fel habbá a citrom levével, a maradék eritritollal és 2 evőkanálnyi eperdzsemmel, és simítsuk el a tetején! Előmelegített sütőben 10 perc alatt süssük készre!

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!