Nagyon kedvelt édesség családunkban a máglyarakás, bár többen többféleképpen készítjük. Én több rétegben rakom (kenyér-almalekvár-kenyér-alma-lekvár-hab), van aki alulra simítja az összes kalácsot, rájön az alma, a lekvár, majd a hab. A másik nagy különbség, mivel mi a habot nem annyira szeretjük rajta, így picit lespórolom (csak egy tojásfehérje habját szoktam rákenni). De a teljesség kedvéért a receptbe mindhármat beleírtam. Sőt! Ha szeretitek a habot a tetején, akkor akár az otthon lévő "kimaradt" tojásfehérjéket is pluszban hozzáadhatjátok!
A kenyértől függően a glutén-, laktóz-, tej-, fehér cukormentes diétákban fogyasztható!
HOZZÁVALÓK
350 gramm alma
250 ml mandulatej
145 gramm eritritol (20 gramm az almához + 60 gramm a mandulatejbe + 40 gramm a tojássárgájához +25 gramm a habba)
125 gramm glutén-, tej-, tojásmentes kenyér v. kalács
100 gramm cukrozatlan eperlekvár
3 egész tojás
1 kezeletlen héjú citrom lereszelt héja
1 ek kókuszzsír
1/2 vaníliarúd
1 késhegynyi fahéj
ELKÉSZÍTÉS
Az almákat tisztítsuk meg, és szeleteljük fel. Egy serpenyőbe hevítsük
fel a kókuszzsírt, tegyük rá az almaszeleteket a fél vaníliarudat, és 1-2
evőkanálnyi eritritollal és a fahéjjal meghintve, együtt pároljuk puhára.
A mandulatejet forraljuk fel kb 80 gramm eritritollal együtt, folyamatos
kevergetés mellett!
Tegyük egy tálba a kenyeret vagy a kalácsot, és locsoljuk meg a
mandulatejjel. Ezalatt a tojások sárgáját keverjük habosra kb 40 gramm
eritritollal, reszeljük bele a citrom héját, és öntsük a kenyerekre.
Alaposan forgassuk össze!
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
Vegyünk egy 24 centiméteres kapcsos tortaformát, majd tegyük rá a
kenyerek felét, rétegezzük rá az almák felét, simítsunk el rajta 3-4
evőkanálnyi eperdzsemmet, majd tegyünk rá még egy réteg kenyeret,
még egy réteg almát, és a maradék lekvárt (hagyjunk kb 2 evőkanálnyit
a habba!)
A tojások fehérjéjét verjük fel habbá a citrom levével, a maradék
eritritollal és 2 evőkanálnyi eperdzsemmel, és simítsuk el a tetején!
Előmelegített sütőben 10 perc alatt süssük készre!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése