REMEK KÖRET: VEGÁN QUINOA-BULGUR SALÁTA (TEJ-, TOJÁS-, HOZZÁADOTT CUKORMENTES)

Ez nem egy hagyományos értelemben vett saláta, mert gabonákból és zöldségekből áll. Nagyon egyszerű elkészíteni, de érdemes tálalás előtt pár órát pihentetni, hogy összeérhessenek az ízek.

De nézzük csak, mi is ez a gabonakeverék?

A bulgur maga a tört búza, amit „török rizsnek” is hívnak magában is kedvelt köret a közel-keleti és a török konyhában. A búzaszemeket először megpárolják, majd kiszárítják, és durvára törik . 
Mivel a búzaszemeket először megpárolják, így ezért a további felhasználása során nagyon rövid idő alatt elkészíthető - elég csak forró vízzel leönteni és lefedni -.
Érdemes a bulgurt beiktatni a táplálkozásunkba, mert rostban gazdag, és nagy mennyiségben tartalmaz vasat, foszfort és magnéziumot.

Többfajta bulgur található meg a boltok polcain:  
  • nagyobb fél-egész szemekből álló bulgur - ezt általában magában, köretként használjuk 
  • egészen apróra tört bulgur (a magyar búzadarához leginkább hasonlító) - ezt salátáknak, főtt ételek alapanyagának használjuk.
A quinoa gabona magja kicsi, magas magnézium, foszfor, kalcium, kálium, vas, és cink forrás. A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-vitamin található meg benne. Komoly fehérjeforrásnak számít - kb. 14 %-a fehérje. A quinoa nem tartalmaz glutént , így könnyebb a megemésztése, és a gluténmentes diétába könnyen használható. 
Érdemes a quinoát is rendszeresen fogyasztani, mivel így teljes értékű fehérjéhez juthatunk - minden szükséges aminosavat tartalmaz. A vegetáriánusok is fogyasztják, mivel fehérjéje teljes értékű - vagyis  fehérje remek helyettesítője a húsnak.


Bár a quinoa gluténmentes, de a bulgur búzából készült, ezért ne felejtsük el, hogy ezt a gabonasalátát a gluténérzékenyek nem fogyaszthatják!

Mindkét gabona kitűnő körete a sült húsoknak, grillezett zöldségeknek, de akár magában is fogyaszthatók. A salátát érdemes jól lehűtve, (az ízek össze érése miatt pedig) előre elkészítve tálalni.



HOZZÁVALÓK


2 csésze bulgur-quinoa keverék
2 csésze forró víz
1 csésze kockázott paradicsom
1 csésze kockázott cukkini
1/2 csésze kockázott piros kaliforniai paprika
1/4 apróra vágott póréhagyma
fél csésze menta
1 kezeletlen lime héja és leve 
3 evőkanál szőlőmagolaj
1 teáskanálnyi őrölt kömény

bors


ELKÉSZÍTÉS


A bulgur-quinoa keveréket öntsük fel két csésze vízzel, sózzuk meg, majd fedjük le. Rakjuk félre és hagyjuk állni. 
Ha már szépen megszívta magát, adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, az apróra vágott cukkinit, a felaprított póréhagymát, a felaprított kaliforniai paprikát és a mentát. 
Tegyük egy shakerbe (vagy ha nincs, akkor egy befőttesüvegbe) a finomra reszelt lime héjat és a kifacsart levét, a szőlőmagolajat, és az őrölt köményt, a szárított mentát, csipet sót és borsot. 
Alaposan rázzuk össze, majd a szósszal öntsük nyakon a zöldséges bulgur-quinoa keveréket. Forgassuk össze, szórjuk meg mentával, és tegyük hűtőbe egy-két órára (lehetőleg). 


Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!