TEPSIS PADLIZSÁN - (LISZT- GLUTÉN- TOJÁS- ÉS CUKORMENTES) KÉPRŐL-KÉPRE

A zöldség-színkavalkád egyik meghatározó darabja a most szezonját ünneplő padlizsán. Sok fajta  megtalálható már a fehértől kezdve a csíkosig. Nagyon egészséges, sokféleképpen felhasználható zöldség,.
Energiatartalma igen alacsony (27 kcal/100 g) és mivel sem fehérje, sem szénhidrát tartalma nem magas, a fogyókúrás receptek jó alapja.
Nálunk most csicsókával, póréhagymával és paradicsommal rétegezve lett egybesütve, majd a végén reszelt mozzarellával megszórva. Salátaágyon kínálva egy finom, és laktató étel!




HOZZÁVALÓK

1 db  padlizsán
1-2 ek szőlőmagolaj
1 kisebb póréhagyma
8 db koktélparadicsom
200 gramm csicsóka

fűszeres szószhoz:
2,5 deci tejföl
0,5 deci olívaolaj
1 ek provence-i fűszer
4 darab fokhagymagerezd
egy csipet só
0,5 kk őrölt szerecsendió
0,5 kk őrölt tarka bors

150 gramm reszelt mozzarella
2 ek szőlőmagolaj


ELKÉSZÍTÉS

A padlizsánt mossuk le,  majd a két végét vágjuk le. Karikázzuk fel ujjnyi vastag szeletekre, majd egy nagy serpenyőbe hevítsük fel a szőlőmagolajat, és mindkét oldalukat - pirulásig - süssük át. Nedvszívó papíron itassuk le róla az olajat.
A póréhagymát, a megtisztított csicsókát és a koktélparadicsomot karikázzuk fel. A sütőtálunkat kenjük ki szőlőmagolajjal, majd tegyük rá a padlizsán szeletek kb kétharmadát, utána pedig a csicsóka, a paradicsom majd a póréhagyma szeleteket. 


Öntsük rá a tejföllel és olívaolajjal elkevert fűszeres szósz kétharmadát, majd rakjuk rá a maradék padlizsánt, és a maradék szőlőmagolajas-tejfölös szósszal öntsük nyakon.


Takarjuk le alufóliával, és 220 °Con süssük 30 percig,  majd a fóliát levéve még 10 percig. Szórjuk meg a mozzarella sajttal és még 10 percre toljuk vissza!



Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!