KORIANDERES ZÖLDBABSALÁTA


Ez a korianderes zöldbabsaláta egy kitűnő köret sültek, halak mellé, de akár magában is megállja a helyét. Sokan ódzkodnak a zöldbab puffasztó hatásától, de ezzel szemben fel kell sorakoztatni a pozitív tulajdonságait is:


  1. A zöldbab jó hatással van a cukorbetegségre. A cukorbetegek egyik legjobb zöldsége, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben.
  2. A zöldbab-lé elősegíti a protein emésztését és felszívódását. Elősegíti és serkenti továbbá a máj működését, jó hatással van a vérben levő méreganyag eltávolítására. A méreg a széklettel távozik a testből.
  3. A zöldbab-lé egyik hatékony gyógyszer lehet a testben a különböző kő-lerakódások ellen.

Az elkészítésekor érdemes szem előtt tartani, hogy a zöldbabot minél kevesebb vízben kell főzni és semmiképpen sem szabad félbevágni hosszában, mert kilúgozódik belőle a vitamin és ásvány tartalma. Keverékként a párolt zöldségnek kitűnő része lehet, amit csupán néhány percig párolunk a fehérje, vagy a keményítő étel mellé.

A glutén-, liszt-, tojás-, tej- húsmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!
HOZZÁVALÓK

400 gramm zöldbab
200 gramm paradicsom
1 marék koriander
3 ek szőlőmagolaj
1 ek dióolaj
1 ek modenai balzsamecet
1 kk őrölt koriandermag
só, frissen őrölt tarka bors


ELKÉSZÍTÉS

A zöldbabot pároljuk meg (ha előpárolt konzervet használunk, nem kell), majd öntsük egy salátás tálba. Adjuk hozzá a megmosott és kisebb kockákra vágott paradicsomokat, és a megmosott, megszárított, majd felaprított koriander kb 2/3 részét.
Egy kis tálkában készítsük el a vinaigrettet: öntsük bele az olajokat és a balzsamecetet, majd egy villával vagy egy habverővel addig keverjük, míg össze nem áll egy homogén szósszá:


Ízesítsük sóval, frissen őrölt tarka borssal, és őrölt koriandermaggal.
Öntsük a szószt a paradicsomos zöldbabra, és alaposan forgassuk össze, majd szórjuk meg a tetejét a maradék koriander zölddel.Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!