FEKETE KAGYLÓ (MOULES)

Bár a fekete kagyló nem kimondottan francia étel, szívesen fogadják azért a franciák is. A kagylók "hazája" Belgium. Ha Belgium, akkor természetesen szinte mindenki rávágja, hogy: sör. De ha étel, akkor viszont a Moulle Frittes (ejtsd: mull fritt) vagyis a feketekagyló sültkrumplival.
A kagylóval viszont nem árt óvatosan bánni, mert rossz napokat is szerezhetünk vele magunknak. 
Nagyon fontos, hogy csak a "jó" kagylókat főzzük meg. 

Többféle módon készítik: van tejszínes, fehérboros, sörös, currys... Nekünk a legjobban a "sima" fehérboros ízlik. 

Az elkészítés menete:
A kagylókat a mosogatóba tesszük, és folyó hideg vízzel jó alaposan átmossuk, körömkefévele meg is súrolhatjuk őket. Azokat a kagylókat, amelyek nem csukódnak össze egyből kukába dobjuk. A "kis résnyire" myitva lévőket a mosogató falához ütögetjük. Ilyenkor ha megijed, egyből becsukja magát. Ha már "nem él", akkor nyitva marad. És mehet a kukába (a kagylót csak élő állapotban lehet bedobni a zubogó "szószba")Egy nagy edénybe felteszünk forrni kb egy fél üvegnyi fehér bort egy kevés vízzel. Beletesszük a felkarikázott póréhagymát és a felvágott zellerszárat (kb akkorára darabolom, mint a nagyujjam ujjperce). Sózzuk, borsozzuk (vagy spec. kagylófűszert adok hozzá). Otthon (Mo-n) Kotányis halfűszert tettünk bele, és nagyon finom lett. Hozzáadunk egy csokor apróra vágott petrezselymet is.Amikor már rotyog, mehet bele a megmosott és tisztított feketekagyló, megkeverjük és lefedjük.


Fedő alatt 6-7 perc alatt megfőzzük.


Akkor jó, ha az edényben lévő kagylók kinyíltak. Legalábbis nagy többség. Amelyikek nem nyílnak ki, azok mennek a szemétbe.Nyugodtan tálalhatjuk a "főzőedény"ben friss baguette-l és/ vagy sült krumplival tálaljuk.
A kagyló evése: az első kagyló húsát villával kiesszük. Utána ezt az üreset fogjuk "evőeszközként" használni. 


A belgák frittes-t (fritt) kínálnak hozzá.
A speciális frittes krumplit (de igazából másmilyennel is lehet) megmosom, megpucolom, és vastagabb hasábokra vágom. Kisebb adagokban félig megsütöm, majd kiveszem, papírtörlőre teszem. Mehet az olajba az újabb adag krumpli. Tálalál előtt visszarakom az első adagot, világosra sütöm. Kiveszem, majd a többi adagot is megsütöm. Ezzel a "módszerrel" sütött krumpli egy kicsit olyan, mintha kívülről sült,  belülről pedig főtt lenne.  


Nagyon finom hozzá pl egy Sylvaner.

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!