Ugrás a fő tartalomra

ARANYGALUSKA

Ez az. Megtaláltam. A nagybetűs "A"ranygaluska receptemet. És mégcsak nem is nehéz megcsinálni! Azt hiszem ennél is maradok.

Imádom a kelttésztákat. Egyszerűen megveszek az illatáért, amikor megsül, és persze hogy nem bírom megállni, hogy ne tömjem kétpofára még melegen. Persze ettől meg is van kellőképen terhelve a gyomor, és az ember lánya csak piheg utána, de hát... ez van. 
A recept alapja a Péter Jánosné féle "Sütemények és egyéb édességek" könyvből van egyébként, amin azért persze változtattam itt-ott.

A recept:
Hozzávalók:
50 dkg félig kiőrlésű liszt 
3 dl tej
8 dkg cukor
1 csomag szárított élesztő (Dr Oetker)
3 tojássárga (fehérjét elteszem, mert azzal kenem meg a tetejét)
8 dkg olvasztott vaj
csipet só, 
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál vanília aroma

Kiveszek mindent a hűtőből, hogy ne legyen hideg semmi sem. 
A sütőt bekapcsolom a legkisebb hőfokra (50C))
1 deci tejet meglangyosítok (ne forróra, mert "megöli" az élesztőt), elkeverek benne 1 teáskanál barnacukrot, és beleöntöm a zacskó szárított élesztőt. Felfuttatom (hagyom valami meleg helyen kicsit). 
Egy tálba teszem a  lisztet, a tojások sárgájával, a maradék tejjel, cukorral, csipet sóval, citromlével és az olvasztott vajjal, majd hozzáadom a felfuttatott élesztőt. Összedolgozom (ha kevés a liszt, adok még hozzá). Akkor jó, amikor a kezünk tiszta lesz, és a tészta is elválik a tál falától.
Lefedem, és kb 45 percre a langyos sütőbe teszem kelni.
Ha megkelt, lisztes deszán átgyúrom, ujjnyi vastagra nyújtom, és kiszaggatom (vagy egy fém kör alakű szaggatót használok amit a fánkokhoz is, vagy egy pohár is tökéletesen megteszi). Egy tálkában vajat olvasztok. Egy kb 28 centis magas falú sütőtálat kikenek olvasztott vajjal. A kiszaggatott korongokat beleforgatom az olvasztott vajba, és szorosan egymás mellét teszem.
Én nem igazán vagyok "diórajongó" ha aranygaluskáról van szó. De sokan arra esküsznek. Ha diósan akarjuk csinálni, akkor ennél a résznél kell beleforgatni a darált dióból, cukorból, fahéjból és mazsolából álló keverékbe (egy ekkora adaghoz kb. 10-15 deka dió kellhet)
Amikor már az összes korongocskát bepakoltam a tálba, mehet megint a meleg sütőbe újabb bő fél órára kelni.

Utána megkenem a tojás fehérjével  és 160-170 Con addig sütöm , amíg meg nem pirul a teteje. (Tűpróba!!!). Ha megsült, kicsit várok, hogy kihűljön .

Vaníliasodóval tálalom




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések