FEHÉRBOROS RÁKOS RIOTTO


A múltkori gombás fehérboros risotton felbuzdulva elkészítettem egy rákos gyöngyhagymás változatot. Az íze fantasztikus és egyben magával ragadó lett. Az ecetes hagyma ad neki egy különlegesen pikáns ízt, amit kellemesem ellensúlyoz a fehérbor és a méz íze.

A következő adag 2 felnőttnek elegendő mennyiség ebédre (vagy vacsorára):
És a recept:

HOZZÁVALÓK

14-16 dkg rizs (Arborio)
2 evőkanál (kb 10-12 darab) apró ecetes gyöngyhagyma
3 ek olívaolaj
1 dl száraz fehérbor
0,5 l zöldségalaplé
kb negyed csokor petrezselyem
5 dkg reszelt ementali sajt
frissen őrölt tarka bors, szerecsendió
2 evőkanál méz
pucolt rák
koktélparadicsom

ELKÉSZÍTÉS

A felkarikázott ecetes gyöngyhagymákat 2-3 evőkanál olívaolajon pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a rizst és kissé fehérítsük ki (pirítsuk tovább). Borsozzuk meg, majd adjuk hozzá az őrölt szerecsendiót. Öntsük fel a borral, vegyük alacsonyra a hőmérsékletet majd várjuk meg amíg a bort beissza a rizs. Szép lassan kezdjük el  hozzáadagolni az alaplevet. Mindig 1-1 merőkanál levet adjunk a rizshez, várjuk amíg a rizs felveszi, majd óvatosan keverjük meg, majd újabb adjunk újabb adagot adjunk hozzá. Mindezt addig folytassuk, amíg a rizs - al dente - megpuhul. Az utolsó folyadék adag előtt a rizshez keverjük hozzá a petrezselymet is, az ementáli sajtot és a rákokat.  Hagyjuk, hogy kissé magába szívja az utolsó adag levet is, majd zárjuk le. Egy kicsit hagyjuk állni, majd keverjük bele a mézet, és kétszer-háromszor keverjük át.


TÁLALÁS

Tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyemmel, és keverjünk hozzá pár szem félbevágott koktélparadicsomot.


MEGJEGYZÉS

A sót direkt nem írtam, hiszen a rákoknak is van egy sósabb ízük ami sütéskor-főzéskor előjön, és a zöldséglé is sós ízű.

TOVÁBB A RISOTTOS RECEPTEKHEZ >

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!