CSÁSZÁRMORZSA - SMARNI I.

Császármorzsa avagy smarni az Én imádott nagymamám receptje alapján...

Nagy-nagy családi kedvencünk. Mindig nagymamám csinált nekünk. Emlékszem, egy világosbarna zománcozott lábosban csinálta, és mindenki oda volt érte. Finom baracklekvárral kaptuk mindig, amit szintén Ő tett el.

Én csak annyit variáltam az Ő receptjén, hogy az általa használt zsírt becseréltem vajra, és a világosbarna zománcozott lábos helyett egy nagyobb teflon serpenyőben csinálom. De hallottam már olyat is, hogy sütőben sütik meg a masszát, és amikor már majdnem kész szedik szét kisebb-nagyobb morzsákra.




HOZZÁVALÓK


300 gramm búzadara
100 gramm vaj
100gramm barna cukor
50-100 gramm mazsola
3 tojás
4,5 deci tej

porcukor, lekvár


ELKÉSZÍTÉS


A barna cukor felét keverjük el a langyos tejjel, adjunk hozzá egy kis sót, majd a "áztassuk bele" a mazsolát, és a búzadarát is. A tojások sárgáit keverjük el a maradék cukorral, a fehérjékből pedig verjünk kemény habot.
Amikor a búzadara már megduzzadt - vagyis felszívta a tejet - keverjük  hozzá a tojások sárgáját és a habot is.
Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat és öntsük bele a masszát:



Egy lapáttal kevergessük folyamatosan, míg szét nem esik kisebb darabokra, morzsákra.



A még forró császármorzsát porcukorral meghintve, lekvárral esetleg gyümölcsszörppel is tálalhatjuk.



MEGJEGYZÉS


  • Ízlés szerint adhatunk hozzá szárított gyümölcsöket is.





Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!