Császármorzsa avagy smarni az Én imádott nagymamám receptje alapján...
Nagy-nagy családi kedvencünk. Mindig nagymamám csinált nekünk. Emlékszem, egy világosbarna zománcozott lábosban csinálta, és mindenki oda volt érte. Finom baracklekvárral kaptuk mindig, amit szintén Ő tett el.
Én csak annyit variáltam az Ő receptjén, hogy az általa használt zsírt becseréltem vajra, és a világosbarna zománcozott lábos helyett egy nagyobb teflon serpenyőben csinálom. De hallottam már olyat is, hogy sütőben sütik meg a masszát, és amikor már majdnem kész szedik szét kisebb-nagyobb morzsákra.
HOZZÁVALÓK
300 gramm búzadara
100 gramm vaj
100gramm barna cukor
50-100 gramm mazsola
3 tojás
4,5 deci tej
3 tojás
4,5 deci tej
só
porcukor, lekvár
porcukor, lekvár
ELKÉSZÍTÉS
A barna cukor felét keverjük el a langyos tejjel, adjunk hozzá egy kis sót, majd a "áztassuk bele" a mazsolát, és a búzadarát is. A tojások sárgáit keverjük el a maradék cukorral, a fehérjékből pedig verjünk kemény habot.
Amikor a búzadara már megduzzadt - vagyis felszívta a tejet - keverjük hozzá a tojások sárgáját és a habot is.
Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat és öntsük bele a masszát:
A még forró császármorzsát porcukorral meghintve, lekvárral esetleg gyümölcsszörppel is tálalhatjuk.
- Ízlés szerint adhatunk hozzá szárított gyümölcsöket is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése