KECSKESAJT LEVENDULAMÉZZEL


A csodálatos Provence-i táj látványával és illatával szükségszerűen együtt jár a levendula méz is. Különösen nagyra értékelik a "műértők" ezt a kincset. Szerencsére Magyarországon is egyre több helyen fellelhető már a boltok polcain.

A dolgos méhek munkáját augusztus-szeptemberben (közvetlenül a levendula virágzási időszaka után) "takarítják be".

Borostyán sárga vagy elefántcsont-fehér színű, jellegzetesen kellemes illatú méz, amikor megkóstolja az ember, érzi benne a fahéj és a vanília édeskés keveredését. Igazi csemegének számító méz, általában mindenki elsőre megkedveli. 

Többféleképpen eszik itt kint. Leginkább önmagában, pl: baguettel és vajjal, műzlivel. De tökéletes kiegészítője lehet a kecskesajtnak, a sült fügének, vagy a ropogós kenyérre kent libamájnak is. 

De nem csak étkezésre használják ezt a finomságot: meglepő módon nyitott sebek kezelésére is kiválóan alkalmas, de ajánlják még álmatlanságban szenvedőknek vagy vesepanaszok és bélférgesség ellen is.

És most álljon itt egy "recept" ami tökéletes dessert lehet egy finom ebéd kísérőjeként:
Egy karika, vagy cikkely kecskesajtra csurgassuk a levendulamézet, és élvezzük az ízharmóniát.

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!