NÁPOLYI HÚSGOMBÓC (TEJ-, LAKTÓZMENTES )

A bolognai spagetti kedvelőinek ezt is meg kell kóstolniuk!

A tej-, és laktózmentes diétákban fogyasztható!



HOZZÁVALÓK

A húsgombócokhoz:
20 dkg darált marhahús
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 tojás
egy marék finomra vágott bazsalikom (vagy 2-3 evőkanál szárított)
2-3 evőkanál olívaolaj
só, bors

A paradicsom szószhoz:
1 fél póréhagyma
2-3 csavarásnyi fokhagyma granulátum
2-3 közepes nagyságú sárgarépa 
1 babérlevél
1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
kb fél liter paradicsomszósz (szerintem az olasz a legfinomabb)
1 kisebb darabolt paradicsomkonzerv (ebből is az olasz a legfinomabb)
5 dl vörösbor 

A tálaláshoz:
teljes kiőrlésű spagetti
reszelt parmesan (növényi)


ELKÉSZÍTÉS


Egy tálban gyúrjuk össze a darált húst, a fűszerekkel, a zsemlemorzsával, a bazsalikommal, és a felvert tojással.

Formázzunk belőle kisebb húsgombócokat. (Ebből az adagból Nekem 8 szokott lenni, de lehet nagyobbakat is formázni belőle) 

Egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, és egy párszor óvatosan megforgatva süssük meg a húsgombócokat. 
Amikor már szépen megpirultak, vegyük ki a serpenyőből, és tegyük egy papírtörlővel bélelt tálba.

A fennmaradt forró olajban készítsük el a szószt:
A megtisztított és apróra vágott póréhagymát fonnyasszuk meg, csavarjuk hozzá a fokhagymagranulátumot és a karikákra vágott sárgarépákat. 
Amikor a hagyma megpuhult – de nem barna!!! –, adjuk hozzá a babérlevelet és a liszttel csomómentesre elkevert paradicsomlevet, a paradicsomkonzervet, és a bort. 
Amikor elkezd forrni, tegyük bele a húsgombócokat, vegyük alacsonyabb hőmérsékletűre, és a serpenyőt lefedve, időközönként megkeverve lassú tűzön főzzük kb 20-25 percig. 

Közben egy edényben lobogó sós vízben - a zacskón lévő utasítás szerint -  megfőzöm a spagettit.

Ízlés szerint parmesannal megszórva azonnal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!