FEKETE-FEHÉR ... CITROMOS-CSOKOLÁDÉS MOUSSE

Vendégpostom a Hungarien Provence oldalon:

Kedves Hungarien Provence olvasók,

amikor a minap Krisztina megkeresett, hogy lenne-e kedvem egy vendégpost-ot írni hozzá, örömmel igent mondtam a felkérésére.

Valami olyat szerettem volna hozni Nektek, ami jellemző Rám, a blogomra. Valami olyasmit szerettem volna ami franciás, könnyed, és a nyári melegben is kellemes lehet, és nem utolsó sorban nem kell hozzá órákon keresztül zsonglőrködni a konyhában. 
Azt is hozzá kell tennem, hogy a blogbarátaimnak is felvetettem a kérdést, és ott érkezett ez az ötlet, hogy "citromos-csokis mousse". Nah ez egyből beindította azokat a bizonyos kerekeket, így lett ez a következő recept.

Azért is örültem meg az ötletnek, mert ez a finom könnyű desszert egy nyári kánikulában is jólesik a citrom kellemes savanykás íze miatt, amit enyhén tompít a csokoládé intenzív aromája. A francia mousse-ok, vagyis a könnyű habok remek lezárói a hosszú menüsoroknak, hiszen a könnyű, habos desszert szinte eltűnik a szájban. Ha pedig citromos ízesítést kap, igazi frissítő lesz belőle. Kevés hozzávalóból igazi luxusdesszertet készíthetünk. 

A mousse-okról tudni érdemes, hogy a titkuk a friss tojás. A készítéskor érdemes figyelembe venni, hogy nyers tojásból készül, így kismamáknak és kisgyerekeknek  nem ajánlott a fogyasztása. A másik dolog, amire érdemes figyelni, főleg így nyáron az a tárolás! Minél kevesebb ideig maradjon kint a pulton, és érdemes csak felszolgálás előtt kivenni a hűtőszekrényből.

De következzen inkább a magáért beszélő recept:



HOZZÁVALÓK

18 deka cukor
3 nagy, szétválasztott tojás
1 nagy citrom leve és reszelt héja
3 dl tejszín
10 deka jó minőségű magas százalékú csokoládé
1 ek minőségi kakaó


ELKÉSZÍTÉS

Két tálba szétválasztjuk a tojásokat. Egy nagyobb tálba kerüljön a tojássárgája, amit a cukorral  fehéredésig keverünk. 
Egy másik tálba öntsük a tejszínt, és verjük kemény habbá. Forgassuk össze a cukros tojással, majd a kimaradt fehérjékből vert habot is. Óvatosan, de határozott mozdulatokkal forgassuk össze, majd osszuk két tálba. Az egyikbe keverjük bele a citromlevet és a reszelt héjat. 
A másikhoz pedig a gőz fölött (vagy a microban lefedve) megolvasztott csokoládét és a kakaót.

Az így elkészült habokat osszuk szét hat pohárba: egy koktélos (vagy bármilyen kínáló) pohárba kanalazunk először a csokoládés masszából, majd óvatosan a citromos rétegből is. Érdemes a pohár talpát óvatosan oda-oda ütögetni, hogy a massza megfelelően összetömörödjön, és ne maradjon lyukacsos. Mielőtt a citromos réteg rákerülne, nézzük meg, hogy a pohár fala nem lett-e csokoládés, ha igen, papírtörlővel töröljük le, majd jöhet rá a citromos mousse is.
Tálalás előtt minimum 6 órára hűtőbe tesszük (de a legjobb ha egy éjszakára, vagy akár egy egész napra bekerül). 


TÁLALÁS

A  hűtőből kivett pohárkelyhek tetejét megszórjuk citromhéjforgácsokkal és kakaóval.


ÉS EGY KIS PLUSSZ...

Aki esetleg olyan formába töltené amiből kiszedve szeretné tálalni, könnyítésképpen keverjen egy kis zselatint még az elején a tojássárgájás-tejszínes keverékhez (mielőtt hozzáadjuk a tojásfehérjét). Ekkor a hab jobban megkeményedik, így különböző látványos formákba tölthető.



Amennyiben megtetszett receptem, örömmel ajánlom blogomat (chez-sandra.blogspot.com), vagy receptjeimmel találkozhatsz az újraindult provence.hu-n is.
üdvözlettel: Sandra G.

2 megjegyzés:

Beastie írta...

tetszik nagyon, pláne hogy van keresztapja is a gyereknek :)elkészíteni a kis gyerekek és kis mama miatt egyelőre viszont sajnos nem fogom ... vagy csak magamnak!

ChezSandra írta...

Szerintem egyedül is el tudod tüntetni ;)

Igen.igen, ez a Te "kereszt recepted" :)

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!