Pesto, pistou ... Ismerősek ezek a kifejezések? És hogy mi is a különbség a kettő között?
A pistou fokhagymából, bazsalikomból és olívaolajból készül, és az különbözteti meg a pestótól, hogy nem kerül bele fenyőmag.
A pistou-t leggyakrabban a provence-i pistou leves ízesítésére használják, amely babot, burgonyát, tésztát, paradicsomot tartalmaz, de ezeket a zöldségeket helyettesíthetjük bármi mással, amíg megőrizzük a leves nyári jellegét. A pistou leves a minestrone leves provence-i változata.
De ha nem leveshez adjuk, egy kevés teljes kiőrlésű tésztával tökéletes ebéd vagy vacsora lehet belőle! De a "sima" pesto is helyettesíthető ezzel a finomsággal.
HOZZÁVALÓK(kb. 200 ml-hez):
2 csokor sima levelű petrezselyem
1 csokor friss bazsalikom
3 gerezd fokhagyma
50 g szezámmag
40 g frissen reszelt parmesan
100-150 ml olíva olaj
csipet só
frissen őrölt bors
ELKÉSZÍTÉS
- A petrezselyem- és bazsalikomleveleket megmossuk, leszárítjuk, majd megfosztjuk a szárukról.
- Egy késes aprítógépbe rakjuk a leveleket a szezámmaggal együtt.
- Hozzáadjuk a megtisztított fokhagymákat, majd a reszelt parmesan sajtot, végül sózzuk, borsozzuk.
- Bekapcsoljuk az aprítót, és egy homogén masszát készítünk belőle.
- Hozzáöntjük kb az olívaolaj háromnegyed részét, majd kis üvegbe tesszük, és ráöntjük a maradék olívaolajat is (tartósítjuk vele.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése