SZEZÁMMAGOS PETREZSELYMES PISTOU

Pesto, pistou ... Ismerősek ezek a kifejezések? És hogy mi is a különbség a kettő között?
A pistou fokhagymából, bazsalikomból és olívaolajból készül, és az különbözteti meg a pestótól, hogy nem kerül bele fenyőmag.
A pistou-t leggyakrabban a provence-i pistou leves ízesítésére használják, amely babot, burgonyát, tésztát, paradicsomot tartalmaz, de ezeket a zöldségeket helyettesíthetjük bármi mással, amíg megőrizzük a leves nyári jellegét. A pistou leves a minestrone leves provence-i változata.  

De ha nem leveshez adjuk, egy kevés teljes kiőrlésű tésztával tökéletes ebéd vagy vacsora lehet belőle! De a "sima" pesto is helyettesíthető ezzel a finomsággal.




HOZZÁVALÓK(kb. 200 ml-hez):

2 csokor sima levelű petrezselyem
1 csokor friss bazsalikom 
3 gerezd fokhagyma
50 g szezámmag
40 g frissen reszelt parmesan
100-150 ml olíva olaj
csipet só 
frissen őrölt bors 

ELKÉSZÍTÉS

  1. A petrezselyem- és bazsalikomleveleket megmossuk, leszárítjuk, majd megfosztjuk a szárukról. 
  2. Egy késes aprítógépbe rakjuk a leveleket a szezámmaggal együtt. 
  3. Hozzáadjuk a megtisztított fokhagymákat, majd a reszelt parmesan sajtot, végül sózzuk, borsozzuk. 
  4. Bekapcsoljuk az aprítót, és egy homogén masszát készítünk belőle.
  5. Hozzáöntjük kb az olívaolaj háromnegyed részét, majd kis üvegbe tesszük, és ráöntjük a maradék olívaolajat  is (tartósítjuk vele.)

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!