Couscous története
A mai couscous kis szemcsékből vagy golyócskákból áll. Dara lisztből készül (durumbúzából). Hasonlít polenta-hoz, vagy a búzadarához, csak valamivel nagyobb.
Azonban a couscous kifejezés eredetileg a lisztfeldolgozás módjára utalt. A couscous gyakran készül kölesből, árpából vagy egyéb magvakból.
A couscous olyan régi, mint tészta. Bár az tény, hogy sok történész azzal érvel, hogy a couscous régebbre nyúlik vissza mint a tészta, egészen a 10. századig. Tudósok abban is vitatkoznak, hogy a couscous Nyugat-Afrikából vagy Észak-Afrikából (Berber) származik-e.
Manapság, a couscous marokkói specialitásnak minősül.
A leginkább úgy lehetne leírni, hogy ha a rizs és a tészta házasságot kötne, couscous lenne az utód.
Gyors és könnyen elkészíthető akár köretnek, akár salátának, desszertnek. Lehet ízesíteni szinte mindennel: gyümölcs, zöldség, hús, tenger gyümölcsei, gyógynövény vagy fűszer, bármit el lehet képzelni hozzá.
Manapság még mindig készítik otthon házilag: belisztezett kemény búzadarából gyúrással, sodrással, megvizezve, megsózva, pici olajjal összedolgozva, gőzöléssel és morzsolással.
A kapott golyócskákat szitán szűrik át, (osztályozzák méret szerint), majd a napon kiszárítják és különbözőképpen ízesítik:
- Marokkóban sáfrányt kevernek hozzá,
- Algériában paradicsomot a kolbászos ebédhez,
- Tunéziában csípős, chilis szószt (harissa).
- Izrael népe is alapételként ismeri.
Európában elsősorban Franciaországban kedvelt és elterjedt étel.
Couscous fajtái
Marokkói couscous:
apró szemű, körülbelül háromszor akkora mint a búzadara. Általában ezt a típust szokták a leggyakrabban használni a szakácsok, mert nagyon gyorsan elkészül.
Izraeli couscous:
Ha magyar tarhonyára vágyunk, akkor külföldön izraeli kuszkusz néven ugyanazt találjuk.
Libanoni couscous:
nagyobb, mint az izraeli kuszkusz, körülbelül akkora mint egy kis borsó. Hosszú ideig, lassan, kevergetve főzik (hasonlóképpen, mint a rizottó-t).
Couscous főzése:
Franciaországban találkozunk expressz változatával a zacskós couscous-al is (ugyanolyan zacskóban van mint a gyorsrizs). Forróvíz, só, bele a zacskó, kb 1 perc és kész.
Azonban az igazi, úgymond hiteles coucous elkészítéséhez lényegesen több időre és jó kis úgynevezett "couscoussier"[kuszkuszier]re lesz szükség . (vagy egy fazékra és szűrőre)
Főzési tippek
- Ügyeljünk arra, hogy melyik típusú couscous-t vásároltuk (instant vagy hagyományos), hogy a megfelelő időt tudjuk rászánni a főzésére
- couscoust úgy is el lehet készíteni, mint a főtt rizs. Felhevítjük a vajat, hozzáadjunk a couscoust, elkeverjük, hozzáadjuk a vizet majd felforraljuk. Ha felforrt, lecsökkentjük a hőt legalacsonyabbra, lefedjük és készre főzzük (nincs leselkedés!). Addig főzzük, amíg a folyadék felszívódik. Vagyis a kis szemecskék pergősek lesznek.
- Ha nincs couscousier-ünk, egy tésztaszűrő és egy fazék is megteszi. Kisebb lyukú tésztaszűrő kell, mert a nagyobbon átesnek a kis szemecskék
- Csakúgy, mint a szénhidrát-terhelt köreteket, a kuszkuszt is lehet kásának, salátának, vagy desszertnek enni.
- A főtt couscous egy pár napig hűtőben eláll. Fagyasztóban legfeljebb három hónapig.
- 1 csésze száraz couscous-ból = 2-2.5 csésze főtt lesz.
- Ha köretnek szánjuk, 0,5-0,75 csésze főtt couscous-al lehet számolni személyenként.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése