Sok szót ejtettünk mostanában az édességekről. De ne feledkezzünk
meg a sósságokról sem! Így most egy finom, egyszerűen elkészíthető
pizzás tekercset hoztam!
Mindenmentes, vagyis a glutén-, laktóz-, tej-, tojásmentes diétákban
fogyasztható.
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
750 gramm glutén és búzamentes lisztkeverék (NATURBIT)
3 púpos ek burgonyapehely
75 gramm friss élesztő (gluténmentes)
3 ek olaj
1,5 kk só
1 tk ecet
1 kk nádcukor
6 dl meleg víz
A szószhoz:
2-3 ek olívaolaj
fél póréhagyma
1 nagyobb konzerv hámozott paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma (vagy fokhagyma granulátum)
2 csapott ek oregáno
1 ek bazsalikom
1 kk őrölt szerecsendió
1 tk só
1 tk nyírfacukor v. nádcukor
Feltét:
sonka,
gomba,
kukorica
stb…
reszelt tej-, glutén-, tojás-, és laktózmentes növényi sajt (pl violife)
ELKÉSZÍTÉS
Futtassuk fel a meleg, cukros vízben az élesztőt. Egy tálban keverjük el
a lisztkeveréket, a burgonyapelyhet, és a sót. Adjuk hozzá a felfuttatott
élesztőt, az ecetet és az olajat, majd nedves kézzel alaposan gyúrjuk
össze! (Ragacsosnak kell maradnia!)
Kenjük meg lazán egy kevés vízzel, majd letakarva meleg helyen
hagyjuk duplájára kelni!
Ezalatt készítsük el a pizzaszószt:
A póréhagymát aprítsuk fel, és olívaolajon pirítsuk üvegesre (ez nagyon
rövid idő vigyázzunk, hogy ne égen oda!).
Mikor már üvegesre párolódott a póréhagyma, adjuk hozzá a
fokhagymát is és a hámozott paradicsomot. Óvatosan folyamatosan
kevergetve főzzük pár percig, majd ízesítsük a fűszerekkel.
1-2 percet még forraljuk, majd le is zárhatjuk!
A sütőt melegítsük elő légkeveréses fokozaton 180 °C-ra.
Ezután a tésztát egy lisztezett gyúródeszkán gyúrjuk át, majd nyújtsuk
ki téglalap alakúra! (kb 30×70 centiméteresre) Kenjük meg a
paradicsomos szósszal, tegyük rá a feltéteket és tekerjük fel. Egy éles
késsel vágjuk ujjnyi vastagságúra, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt
tepsibe, szórjuk meg sajttal és a 180 °C-ra előmelegített sütőben kb 30
perc alatt süssük készre!
Ebből a mennyiségből 32 db mini pizzatekercs lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése