BORJÚ BÉCSI - BÉCSI SZELET - WIENER SCHNITZEL

Az osztrákok nemzeti étele a bécsi szelet (Wiener Schnitzel). Ez az étel eredetileg kizárólag borjúhúsból készül és hagymás krumplisalátával (Erdapfelsalat) tálalják. 
Mára már számos változata létezik, de számomra a klasszikus az igazi. Frissen isteni finom és igazán laktató főétel!
Eddig a legfinomabbat a Mariahilfer strasse-n ettük egy bevásárlóközpont legfelső emeletén.

A Wiener Schnitzel az osztrákok nemzeti étele. Sokak szerint egyenlő a rántott hússal, de az igazi bécsi szelet 100 napos borjúhúsból készül. A rántott húsok választéka bőséges: készítik sertés vagy csirkehúsból is. Más nemzeteknél is fellelhető a rántott hús: az angolszász recept szerint a húst olvasztott vajba és zsemlemorzsába mártogatják, míg az olaszok parmezánnal keverik a zsemlemorzsát. 


HOZZÁVALÓK
A "rántott húshoz":
4 db borjúszelet
3 db tojás
liszt
zsemlemorzsa
olaj
citrom

A krumplisalátához:
50 dkg burgonya
1/4 l húsleveslé
2 kisebb hagyma
1 ek ecet
3-4 ek olaj
1 teáskanál tárkonyos mustár
bors
cukor

ELKÉSZÍTÉS

A borjúszeleteket klopfoljuk ki vékonyra és sózzuk meg. 
Bepanírozzuk, vagyis előbb lisztbe, majd a felvert tojásokba, a végén pedig zsemlemorzsába forgatjuk. A zsemlemorzsát ne nyomkodjuk rá, hogy a bundája könnyű maradjon. 
Forró zsiradékban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. 
Klasszikusan citromszelettel és krumplisalátával tálaljuk. 

A salátához a krumplit mossuk meg, és héjában főzzük puhára. Még melegen hámozzuk meg, vágjuk vékony szeletekre egy tálba, és öntsük rá a meleg húsleveslét. 
A mustárt az olajjal keverjük ki, adjuk hozzá a sót és a borsot, és csurgassuk a burgonyához. 
A hagymát vágjuk vékony szeletekre, és adjuk hozzá a krumplihoz, ecetezzük, cukrozzuk. Addig keverjük, míg krémes nem lesz. Tegyük hűtőbe 3-4 órára, hogy rendesen össze tudjanak érni az ízek.


MEGJEGYZÉS

  • A bécsi szeletet süthetjük fritőzben vagy sütőben is.
  • A húst tálalhatjuk petrezselymes burgonyával és vörösáfonya lekvárral is.
  • A krumplisalátához adhatunk apróra vágott snidlinget vagy madársalátát.
  • A krumplisalátát szokták húsleveslé nélkül is készíteni, ilyenkor csak az öntettel locsolják meg és vízzel hígítják.


Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!