ROZMARINGOS VAJBAB TARTELETTE CAMEMBERT-EL ÉS FEHÉRBORRAL

Előételt vagy akár vacsorát keresők külön figyelmébe ajánlom ezt a vajbabos finomságot. A tartelette tésztáját a kész kukoricás kenyér adja, ami fehérborral és tojással elvegyítve adja a kosárkákat.
Amennyiben nincs tartelette formánk, muffin formában is süthetjük, vagy az egész mennyiséget egy kisebb (20 centis) tortaformába is nyomogathatjuk, majd miután elősütöttük,  az összes tölteléket rákanalazhatjuk. A kész tortát cikkelyekre vágva tálaljuk.

A receptben szereplő kenyér bármilyen más kenyérre szabadon lecserélhető amit otthon éppen találunk.

Nem mellékes dolog, hogy kb fél óra alatt elkészíthető. Ha pedig vendégeknek szánjuk, előkészíthető/elősüthető, és a tálalás előtti  "végleges sütése" pedig 10 perc alatt elvégezhető. 

Ezzel a recepttel a SPAR CHEF receptversenyén is indultam. Amennyiben elnyeri tetszéseteket, remélem ott is számíthatok megtisztelő szavazatotokra! >> SZAVAZNI ITT LEHET
A feladat az volt, hogy minimum 5 alapanyagot felhasználva alkossunk valamit. Ezek a következőek voltak: kukoricás kenyér, fehérbor, camembert, fehér vajbab, vaj.


Ez lett belőle:



HOZZÁVALÓK

25 deka kukoricás kenyér
2 deci fehérbor
10 deka camembert
15 deka fehér vajbab
vaj (formák kikenéséhez)

kb 10 centis rozmaringágacska
1 tojás

tarkabors
2(x1) kk őrölt szerecsendió

ELKÉSZÍTÉS

A fehérbabot leforrázuk, majd félretesszük.
A sütőt (légkeveréses fokozaton) melegítsük elő 220 C fokra.

A "tésztához" egy tálat vegyünk elő. Tépkedjük bele apróra a kukoricás kenyeret, majd öntsük hozzá a fehérbort és üssük bele a tojást. Sózzuk, tekerjünk rá két-három csavarásnyi tarkaborsot, adjuk hozzá az őrölt szerecsendiót, és kb egy evőkanálnyi apróra vágott friss rozmaringot. Alaposan gyúrjuk össze (egy masszát kapva). Ezt képzeletben (vagy akár késsel) vágjuk négy részre.
A tartelette formát vajazzuk ki (ügyelve arra, hogy a vaj a hullámos részbe is kerüljön, ez fogja megakadályozni, hogy a tészta beleragadjon!). 1/4 adagnyi tésztát tegyünk bele, és kézzel nyomogassunk bele úgy, hogy egy picit vékonyabb legyen a közepén, és vastagabb a szélein. 
Tegyük be 10 percre a sütőbe.

Ezalatt készítsük el a "tölteléket":
Egy késes mixerbe tegyük bele a camembert sajot, és vajbabot. Adjunk hozzá egy kb teáskanálnyi sót, egy evőkanálnyi rozmaringlevelet, egy kávéskanálnyi szerecsendiót, majd csavarjunk hozzá egy-két csavarásnyi tarka borsot és homogenizáljuk.

A sütőből kivéve töltsük bele a kosárkákba a tölteléket.

HA NEM AZONNAL AKARJUK TÁLALNI, akkor csak töltsük bele a tölteléket, és tegyük félre "tálalásig".

HA AZONNAL TÁLALJUK, töltsük bele a tölteléket, és a sütőbe visszatolva kb 8-10 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve pár percet hagyjuk hűlni, majd vegyük ki a formából és díszítsük a maradék rozmaringgal: szúrjunk a közepébe egy rozmaring "véget", és egy-két levelet vágjunk apróra, majd szórjuk meg vele.


2 megjegyzés:

pupa írta...

Szavazni akartam, de csak mindenféle regisztráción keresztül lehet grrr :-(

ChezSandra írta...

köszi!
Igen FB regisztráció, vagy oldal regisztráció kell hozzá :(

De azért külön köszönöm :)

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!