PÉNZES LEVES

Hogy honnan az elnevezés?
A 4 éves kisfiam közölte Velem, hogy:
- Anya, megkívántam egy kis pénzes levest!
- Pénzes levest?
- Igen.
- De mi az a pénzes leves?
- Hát amit enni kell, hogy sok pénzünk legyen.

Nah ekkor esett le az a bizonyos fillér... A napokban téma volt, hogy az újév első napján mit szabad enni és mit nem a babona szerint, hogy szerencsés és gazdag elkövetkező évünk legyen. Mivel a lencsére azt mondtuk, hogy a gazdagság és a pénz szimbóluma, hát a kis drágám összerakta...

És hogy még teljesebb legyen a dolog, az is hozzátartozik, hogy mindezt ebédidőben kérte, amikor a már elkészült húslevest gondoltam adni.
Ezzel a HÚSLEVES HASZNOSÍTÁS kategória egy újabb lehetőséggel bővült.
Úgyhogy fél óra alatt átkonvertáltam PÉNZES(LENCSE) LEVESsé:




HOZZÁVALÓK

4 főtt sárgarépa
2 főtt fehérrépa
1,5 liter húsleveslé
10 deka barna lencse
babérlevél
füstölt kolbász
2 tk őrölt pirospaprika
3 ek olívaolaj
negyed póréhagyma
petrezselyem
só, bors


ELKÉSZÍTÉS

A lencsét mossuk meg, majd tegyük fel főni a legnagyobb hőfokon bő vízzel 15 percre.
Egy másik edénybe hevítsük fel az olívaolajat, tegyük rá a felkarikázott füstölt kolbászt és a megtisztított és apróra vágott póréhagymát. Dinszteljük meg, húzzuk félre és szórjuk rá a pirospaprikát, majd amikor már eléggé kiadta piros színét, adjuk hozzá a babérlevelet, és öntsük fel a  húsleveslével.
Negyed óra után a lencsét szűrjük le, és adjuk a paprikás léhez. Közepes lángon főzzük még kb negyed óráig, igény szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemmel.
Mikor már a lencse megpuhult, adjuk hozzá az előzőleg - a húslevesben - megfőtt és felkarikázott sárga- és fehérrépát.
Hagyjuk egy-két percig főni, és már tálalhatjuk is.

2 megjegyzés:

marisz57 írta...

Ezt a levest okosan kigondoltad!
Aranyos a kisfiad az elnevezéssel!
Ezek az "aranyköpések" generációkon keresztül fennmaradnak családi berkekben.

ChezSandra írta...

fantasztikusak!

A kényszer pedig tudjuk, hogy Nagy ÚR :)

Nagyon finom lett ez a leves is, úgyhogy a csillagozott receptek között marad fent az utókornak :)

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!