HÁZI KENYÉR (COCOTTE)


Az otthoni kenyér sütése egészségesebb, jobb mint a boltban vásárolt nem beszélve arról, hogy garantáltan nem tartalmaz tartósítószert. Kedvünk szerint variálhatjuk, adhatunk hozzá burgonyát, rozst, korpát...
Az elkészítése nem igényel különösebb gyakorlatot, a kezdők is bátran nekiállhatnak és könnyen házi kenyeret varázsolhatnak az asztalra.



HOZZÁVALÓK

250 gramm tk. liszt
250 gramm fehér liszt
125 gramm burgonyapehely

400 ml víz

1 db szárított élesztő

1 ek só
2 ek olaj

1 csipet nádcukor

ELKÉSZÍTÉS

A hozzávalókat alaposan dagasszuk ki (vagy tegyük egy dagasztókaros robotgépbe), és készítsünk belőle egy rugalmas tésztát. (Én a KitchenAidbe tettem, és a dagasztókarjával alaposan kidolgoztattam a tésztát, de kézzel épp úgy ki lehet szépen dolgozni)
Tegyük meleg helyre letakarva, majd kelesszük kb 1-1,5 órát.
Alaposan gyúrjuk át, tegyük egy olajjal kikent nagyobb cocotte-ba, majd formázzunk kenyéralakzatot belőle. 
Vágdossuk be, majd hagyjuk kelni még kb egy órát. 

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, és tegyük be a cocottet lefedve 15 percre. 
Vegyük vissza a hőmérsékletet 190 fokra, és süssük 45 percig. Vegyük ki a sütőből, majd egy kevés vízzel kenjük le. 
Hagyjuk kihűlni, majd fogyasztható is!

2 megjegyzés:

4Gyerek írta...

mi az az 1 db szárított élesztő?
feltételezem 1 tasak, no de az milyen súlyban van ott nálatok?

ChezSandra írta...

jogos! 7 grammos az élesztő Nálunk! :)

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!