Az otthoni kenyér sütése egészségesebb, jobb mint a boltban vásárolt nem beszélve arról, hogy garantáltan nem tartalmaz tartósítószert. Kedvünk szerint variálhatjuk, adhatunk hozzá burgonyát, rozst, korpát...
Az elkészítése nem igényel különösebb gyakorlatot, a kezdők is bátran nekiállhatnak és könnyen házi kenyeret varázsolhatnak az asztalra.
HOZZÁVALÓK
250 gramm tk. liszt
250 gramm fehér liszt
125 gramm burgonyapehely
400 ml víz
1 db szárított élesztő
1 ek só
2 ek olaj
1 csipet nádcukor
ELKÉSZÍTÉS
A hozzávalókat alaposan dagasszuk ki (vagy tegyük egy dagasztókaros robotgépbe), és készítsünk belőle egy rugalmas tésztát. (Én a KitchenAidbe tettem, és a dagasztókarjával alaposan kidolgoztattam a tésztát, de kézzel épp úgy ki lehet szépen dolgozni)
Tegyük meleg helyre letakarva, majd kelesszük kb 1-1,5 órát.
Alaposan gyúrjuk át, tegyük egy olajjal kikent nagyobb cocotte-ba, majd formázzunk kenyéralakzatot belőle.
Vágdossuk be, majd hagyjuk kelni még kb egy órát.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, és tegyük be a cocottet lefedve 15 percre.
Vegyük vissza a hőmérsékletet 190 fokra, és süssük 45 percig. Vegyük ki a sütőből, majd egy kevés vízzel kenjük le.
Hagyjuk kihűlni, majd fogyasztható is!
2 megjegyzés:
mi az az 1 db szárított élesztő?
feltételezem 1 tasak, no de az milyen súlyban van ott nálatok?
jogos! 7 grammos az élesztő Nálunk! :)
Megjegyzés küldése