CÉKLÁS-ZELLERES-RETEKSALÁTA

Itt a tavasz, de sajnos még nem teljesen észrevehető a tányérunkon. A jó idő ellenére ilyenkor még inkább a "téli" zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztjuk.

A sokak által nagyon kedvelt céklából, zellerből és jégcsapretekből pillanatok alatt finom egészséges, vitamindús és nem utolsó sorban fogyókúrás salátát készíthetünk.

Az emésztés segítésében a  jégcsapretek nagy segítő lehet, hiszen jelentős mértékben tartalmaz kalciumot, vasat és foszfort, az enzimjei és kéntartalmú vegyületei - amelyek a csípősségéért is felelősek - elősegítik az emésztést. Kevés kalóriát tartalmaz, mégis magas A, B és C-vitamin található benne.

A cékla nagy mennyiségben tartalmaz folsavat, B1, B2, B6 és C vitamint.
Tartalmaz még vasat, nátriumot, káliumot,  foszfort, jódot, kálciumot, magnéziumot. Jelentős szerepet játszik a vérképzésben, segíti a nyirokrendszer működését.
A jégcsapretekkel egyetemben jótékony hatással van az emésztőrendszerre, valamint segít a vérnyomás normalizálásában is. Vízhajtó és méregtelenítő hatása ismert, így a tisztítókúrák egyik kedvelt zöldsége.

A zeller sok szerves nátriumot tartalmaz, így erős vízhajtó, étvágycsökkentő, nyugtató, potenciajavító hatása van. 
Ezen kívül tartalmaz még: kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium, A, B, C vitaminok és nyomelemek. Megtisztítja a májat és a nyirokrendszert, valamint javítja az emésztést, serkenti a veseműködést.


Egy szó mint száz, következzék egy finom tél végi, tavaszköszöntő saláta, amely a vonalainknak is kedvez!





HOZZÁVALÓK

2 db jégcsapretek
1 db nagyobb főtt cékla
0,25 db zeller

1 ek olívaolaj
2 ek citromlé

1 tk só
1 tk őrölt feketebors
0,5 tk őrölt koriander
2 tk szárított menta

1 maréknyi madár-ruccola saláta keverék

ELKÉSZÍTÉS

A zöldségeket reszeljük le, majd ízesítsük a sóval, borssal, és korianderrel. 
Locsoljuk meg a citromlével és az olívaolajjal, majd szórjuk meg a mentával. Alaposan forgassuk össze, majd tegyük tálalásig hűtőbe.

TÁLALÁS

Madársaláta-ruccola salátaágyon tálaljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!