Bœuf bourguignon


Már többedik alkalommal került asztalra ez a finom, francia, autentikus finomság. Nagyon szeretem készíteni is, mert a cocotteba minden előkészíthető, és a finom borban való állás csak jót tesz Neki. Egy álmos vasárnapon, vagy vendégek várásakor kell-e ennél elegánsabb megoldás, mint hogy az ember csak időben betolja a sütőbe?
Bár az "időben" lehet, hogy kicsit korai ébredést is magában foglal ha ebédre szánjuk, ugyanis a 125 °Cos sütőben bizony 6,0-6,5 órára szüksége van ahhoz, hogy igazából csak főljön és ne süljön. Az íze viszont minden korán kelésért kárpótol!

Liszt-, és gluténérzékenyek elkészíthetik liszt helyett kukoricakeményítővel is!




HOZZÁVALÓK

1,5 kiló marhalapocka
250 gramm bacon
7 dl vörösbor
5 dl alaplé

2-3 evőkanál liszt v. kukoricakeményítő
2 evőkanál olívaolaj

1 db bouquet garni (vagy 1 db babérlevél, és pár szál kakukkfű)
1 db paradicsom (vagy 2-3 koktélparadicsom)
8-10 db kisebb hagyma
8-10 db gomba

1 tk só
0,5 tk kakukkfű
0,5 tk köménymag
0,5 tk bors



ELKÉSZÍTÉS

A sütőt melegítsük elő 125 °Cra.
Az alaplében főzzük meg a bacon kockákat, majd szedjük nedvszívó papírra és szárítsuk meg.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olívaolajat, majd tegyük rá a már megfőtt bacon kockákat,  kicsit pirítsuk át, majd szedjük ki.
A marhahúst mossuk meg, töröljük szárazra, és vágjuk kb 5 centi darabokra. A serpenyőben (2-3 adagban) az olívaolajon pirítsuk meg mindkét oldalukat, majd tegyük a cocotte-ba (sütőtálba) a megtisztított és vastagabb karikákra vágott sárgarépával és szintén ilyenre karikázott hagymával együtt. Adjuk hozzá a négybe vágott paradicsomot és a gombát is, majd szórjuk meg a baconnal.
Sózzuk, borsozzuk, majd belekerülhet a köménymag is a bouquet garnival együtt (vagy 1 db babérlevél, és pár szál kakukkfű).

Abba a serpenyőbe amelyben a húsokat sütöttük öntsük bele az alaplevet, és kapargassuk fel a lesült húsmaradványokat. 
Öntsük hozzá a bort, és forraljuk fel. A tűzről félrehúzva szórjuk meg a liszttel, és egy habverős segítségével keverjük csomómentesre. 
Tegyük vissza a tűzre, majd folytassuk a keverést addig, amíg be nem sűrűsödik. Öntsük a kapott szószt a cocotte-ba, majd fedjük le, és az előmelegített sütőben 6,0-6,5 óra alatt "főzzük" készre. Akkor jó, amikor egy fakanállal is el lehet vágni a húsdarabokat.


MEGJEGYZÉS

Ha van rá mód, érdemes előző nap elkészíteni, és egy éjszakára a hűtőbe tenni, hogy még jobban összeérjenek az ízek.

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

Megjegyzések

Erika üzenete…
Megéri azt az időt, amíg elkészül,mert nagyon finom lehet. Most hirtelen a Julie and Julia c. film jutott eszembe, ott láttam ..még nem készítettem ilyet de felírom a listámra!:)
Névtelen üzenete…
Szívesen elkészíteném.
A marha melyik részét célszerű használni?
A cocott fazekat jelent?
Nem lenne jó esetleg sütőbe tenni, ha már ilyen hosszú ideig készül és akkor nem kell félni attól, hogy leég?

Népszerű bejegyzések