Bœuf bourguignon


Már többedik alkalommal került asztalra ez a finom, francia, autentikus finomság. Nagyon szeretem készíteni is, mert a cocotteba minden előkészíthető, és a finom borban való állás csak jót tesz Neki. Egy álmos vasárnapon, vagy vendégek várásakor kell-e ennél elegánsabb megoldás, mint hogy az ember csak időben betolja a sütőbe?
Bár az "időben" lehet, hogy kicsit korai ébredést is magában foglal ha ebédre szánjuk, ugyanis a 125 °Cos sütőben bizony 6,0-6,5 órára szüksége van ahhoz, hogy igazából csak főljön és ne süljön. Az íze viszont minden korán kelésért kárpótol!

Liszt-, és gluténérzékenyek elkészíthetik liszt helyett kukoricakeményítővel is!




HOZZÁVALÓK

1,5 kiló marhalapocka
250 gramm bacon
7 dl vörösbor
5 dl alaplé

2-3 evőkanál liszt v. kukoricakeményítő
2 evőkanál olívaolaj

1 db bouquet garni (vagy 1 db babérlevél, és pár szál kakukkfű)
1 db paradicsom (vagy 2-3 koktélparadicsom)
8-10 db kisebb hagyma
8-10 db gomba

1 tk só
0,5 tk kakukkfű
0,5 tk köménymag
0,5 tk bors



ELKÉSZÍTÉS

A sütőt melegítsük elő 125 °Cra.
Az alaplében főzzük meg a bacon kockákat, majd szedjük nedvszívó papírra és szárítsuk meg.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olívaolajat, majd tegyük rá a már megfőtt bacon kockákat,  kicsit pirítsuk át, majd szedjük ki.
A marhahúst mossuk meg, töröljük szárazra, és vágjuk kb 5 centi darabokra. A serpenyőben (2-3 adagban) az olívaolajon pirítsuk meg mindkét oldalukat, majd tegyük a cocotte-ba (sütőtálba) a megtisztított és vastagabb karikákra vágott sárgarépával és szintén ilyenre karikázott hagymával együtt. Adjuk hozzá a négybe vágott paradicsomot és a gombát is, majd szórjuk meg a baconnal.
Sózzuk, borsozzuk, majd belekerülhet a köménymag is a bouquet garnival együtt (vagy 1 db babérlevél, és pár szál kakukkfű).

Abba a serpenyőbe amelyben a húsokat sütöttük öntsük bele az alaplevet, és kapargassuk fel a lesült húsmaradványokat. 
Öntsük hozzá a bort, és forraljuk fel. A tűzről félrehúzva szórjuk meg a liszttel, és egy habverős segítségével keverjük csomómentesre. 
Tegyük vissza a tűzre, majd folytassuk a keverést addig, amíg be nem sűrűsödik. Öntsük a kapott szószt a cocotte-ba, majd fedjük le, és az előmelegített sütőben 6,0-6,5 óra alatt "főzzük" készre. Akkor jó, amikor egy fakanállal is el lehet vágni a húsdarabokat.


MEGJEGYZÉS

Ha van rá mód, érdemes előző nap elkészíteni, és egy éjszakára a hűtőbe tenni, hogy még jobban összeérjenek az ízek.

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

2 megjegyzés:

Erika írta...

Megéri azt az időt, amíg elkészül,mert nagyon finom lehet. Most hirtelen a Julie and Julia c. film jutott eszembe, ott láttam ..még nem készítettem ilyet de felírom a listámra!:)

Névtelen írta...

Szívesen elkészíteném.
A marha melyik részét célszerű használni?
A cocott fazekat jelent?
Nem lenne jó esetleg sütőbe tenni, ha már ilyen hosszú ideig készül és akkor nem kell félni attól, hogy leég?

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!