KÓKUSZ KOCKA/TORTA



HOZZÁVALÓK
1 egész tojás
20 deka porcukor
6 deka vaj
30 deka teljeskiőrlésű liszt
2 deci tej
1 sütőpor
3 evőkanál méz
ELKÉSZÍTÉS

  1. A sütőt bekapcsoljuk 200Cfokra.
  2. A tojást a porcukokkal és a vajjal kikeverjük. A lisztet egy tálban elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadagoljuk a 2 deci tejet és a tojásos masszát. 
  3. Jól elkeverjük, és kb 3 evőkanálnyi mézet csurgatunk bele.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és kb 20-25 perc alatt megsütjük (TŰPRÓBA!!!)
  5. Amíg sül, készítsük el a csokoládéöntetet: Egy közepes lábosban öntsünk 1 deci tejet, amelybe 4 evőkanál kakaót kanalazzunk (én a keserű, magas százalékosat preferálom), hozzákeverünk 15 deka barna cukrot, fél deci rumot (vagy rumaromát), és egy 200grammos étcsokoládét tördeljünk bele. Ezt miközben melegszik, sűrűn kevergetve masszává olvasztjuk. Félretesszük, és időnként megkeverve közép melegre hűtjük Végül keverjünk hozzá 15 deka RAMAt is.
  6. A megsült tésztát rácsra borítjuk, kihűtjük, majd kockákra vágjuk és megforgatjuk a csokoládéba majd a kókusz/mandula reszelékben


MEGJEGYZÉS

  • A massza a sütőpornak köszönhetően meg fog emelkedni, de nem érdemes túl nagy sütőben sütni, mert amikor a tésztakockákat csokoládéba mártjuk, túl könnyen megszívhatja magát, és akkor szétmálhat a kezünkben. Én közepes, magasabb falú tepsiben szoktam sütni.
  • A kész piskótát nem csak kockaként, hanem akár kis korongonként is kínálhatjuk, amit nagyobb szaggatóval szúrjunk ki a kihűlt tésztából!

TÖRTÉNET, STORY

  • Nekem személyes kedvencem ez a gyorsan elkészíthető sütemény.
  • Azt különösen szeretem benne, hogy több lépésben lehet megcsinálni. Először megsütöm a piskótát, és utána bármikor kockázható, és forgatható a mennyei csokoládéban. 
  • Férjem nem kimondottan rajongója a kókusznak, de ebben a formában általában megeszi. Vagy mandulareszelékbe szoktam még egy pár kockát megforgatni.

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!