A paradicsom főleg a meleg tavaszi és nyári napokon a tányérok egyik állandó zöldsége. A gyönyörű harsány színe, és finom íze még az olykor-olykor borongósabb napokon is napfényt csal az életünkbe. Persze ez nem igaz a decemberben a szupermarketek polcain található paradicsomnak csúfolt példányokra, amelyek íze még csak köszönőviszonyban sincs az igazi paradicsomok ízével. Tél idején jobban szeretem a konzerv paradicsomokat használni, melyekbe az az érzésem, hogy a doboz bezárásakor bizony belezárják a paradicsom érleléséhez szükséges napfényt is.
De most már szerencsére sorra érkeznek meg a fenséges példányok belőle.
A minap kezembe került a kedvenc boltomban egy szórólap, amelyen az ott kapható paradicsomok választéka található meg. Hát mit mondjak, vannak szép számban! |
A paradicsomok felhasználhatósága a francia konyhában is számtalan módon történik. Az egyik fontos alapanyaga a ratatouille-nak, de előszeretettel fogyasztják főzve, vagy nyersen is.
A következő saláta elkészítése tényleg gyerekjáték, nah de az íze! Az valami mesés. A lankasztó nyári kánikulában is felfrissíti az embert egy-egy parázson sütött kolbász vagy grillezett zöldség kísérőjeként. De Mi akár magában is örömmel fogyasztjuk!
HOZZÁVALÓK
2 db szép húsos érett paradicsom
1 marék bazsalikom
só, frissen őrölt tarka bors
2 ek szőlőmagolaj (vagy olívaolaj)
1 db fokhagymagerezd
ELKÉSZÍTÉS
A paradicsomokat mossuk meg, majd karikázzuk fel. Sózzuk, borsozzuk meg, majd hagyjuk állni kb 10 percet, hogy levet ereszthessen.
A kapott levet öntsük le, reszeljük rá a fokhagymagerezdet, majd locsoljuk meg az olívaolajjal, és az apróra vágott bazsalikommal. Frissen őrölt tarka borssal meghintve tálaljuk!
MEGJEGYZÉS
Ez a saláta sokszor úgy is megtalálható a hűtőnkben, hogy reggel elkészítünk egy nagyobb adagot és egész nap rájárunk. Ilyen esetben azonban érdemes egy feledhető dobozban tartani, mert a fokhagyma erős szaga könnyen körbelengi a hűtő teljes tartalmát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése