TÚRÓS ÉS ALMÁS RÉTESBEIGLI

Szeretjük a rétest, és szeretjük a beiglit. Mondjuk érdekes módon a beigli inkább karácsonykor készül, pedig senki sem tiltja, hogy év közben csináljak. Mégis valahogy úgy alakult, hogy év közben nem visz rá a lélek, nekem az megmaradt a karácsony egyik szerves részének. 
A rétes azonban sokszor kerül asztalra. Legyen az túrós, almás, meggyes. Tudom, van már számtalan vállfaja, mégis általában ez a hármas kombó illatozik a tányérokon.
Megmondom őszintén szeretjük is a rétest, mégis kicsit lutri a vékony tésztája miatt. Az alma nedvessége miatt sokszor bizony sajnos átáznak a levelek, és a túró is könnyen meg tud folyni.
Időnként szeretek "hűtőfelélést" tartani, egy ilyen alkalmával akadt a kezembe 2 csomag tészta. Mivel akadt még ott túró is és alma, szinte adta a helyzet önmagát, valami túrós és almás süteményt kell csinálnom belőle. Nem túl hosszas gondolkodás után úgy döntöttem, hogy a már jól bevált rétes receptjeimet konvertálom át. Hát ennek eredményeként ezek a mennyei almás és túrós rétesbeiglik születtek meg! Egy bögre forró tea vagy kakaó társaságában még a legborongósabb reggelt is vidámmá teszik!



HOZZÁVALÓK A TÚRÓS RÉTESBEIGLIHEZ

1 csomag friss vajas-leveles tészta 270g
25 deka túró
3 ek búzadara
2 ek creme fraiche vagy tejföl
2 ek nyírfacukor
1 citrom leve és reszelt héja
1 db tojás

ELKÉSZÍTÉS

Egy keverőtálban keverjük habosra a vajat a nyírfacukorral és a tojás sárgájával. 
Adjuk hozzá a citrom reszelt héját, a grízt, az áttört túrót a creme fraichet vagy tejfölt és a kemény habbá vert fehérjét. 
Óvatosan forgassuk össze, majd a kitekert vajas-leveles tésztát töltsük meg ezzel a töltelékkel!


HOZZÁVALÓK AZ ALMÁS BEIGLIHEZ

1 csomag friss leveles tészta
2 db alma
2 ek nyírfacukor
1 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt gyömbér
2 ek őrölt mandula
fél citrom leve


ELKÉSZÍTÉS

Az almákat hámozzuk meg,  és reszeljük le. 
Keverjük össze a nyírfacukorral, az őrölt fahéjjal, a gyömbérrel, a darált mandulával, és a fél citrom levével. 
A kitekert friss leveles tésztát szórjuk meg az őrölt mandulával, töltsük meg ezzel a töltelékkel, majd helyezzük óvatosan a rudat a sütőpapírral bélelt tepsibe.


RÉTESBEIGLIK SÜTÉSE

A sütőt melegítsük elő 200°Cra. 
A sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük egymás mellé a túrós és almás rudakat, majd a forró sütőben süssük 18-20 percig.
Egy tojás sárgáját keverjünk el 1 kávéskanál tejszínnel, az első sütési idő lejártakor kenjük le ecset segítségével a rudak tetejét. A sütőbe visszatolva süssük még 8-10 percig.




Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

mennyi vaj kell a töltelékbe?

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!