FRANCIA BAGUETTE

A franciák egyik főbb ismertetőjegye - az "Öreg- Hölggyel" (Eiffel-torony) egyetemben - a hosszúkás, kívül ropogós, belül kissé nedves, és hólyagos finom kenyér, a baguette [ejtsd bágett].
Manapság szinte minden második - de minden harmadikon biztos! - hogy található önmagából finom illatokat ontó pékség. Itt a hosszú rudak garmadájával találkozhatunk, amelyek készülhetnek csak finomlisztből, teljes kiőrlésű lisztből, kenyérlisztből, de akár dúsíthatják magokkal, müzlivel, dióval, sajttal, stb...
Az azonban szinte fixként kijelenthető: a frissen vásárolt, papírba csomagolt és hónalj alá csapott baguettek nem sok esetben érnek haza érintetlenül. A sarkait nem sok ember állja meg, hogy ne törje le és hazaúton ne majszolja el.
Az igazi, eredeti, hamisítatlan baguette fő összetevői között csak búzalisztet, vizet, élesztőt, sót találunk (adalékanyag nélkül!). Maga a szó jelentése a latin baculumból származik, ami botocskát, pálcikát jelent a hosszúkás, kb 6 centi átmérőjű kenyér alakjára utalván.

Más országokban is találkozhatunk hasonló típusú kenyerekkel,  de mivel sajnos a "baguette" név - még - nem védett, baguette-formára alakított kenyereket is árulnak, amik valójában nem is baguettek. Sajnos ez alól  Magyarország sem kivétel, nagyon ritkán lehet igazi baguette-hez jutni.


Az alap a 2,5 decis bögre.


HOZZÁVALÓK (2 db hosszú rúdhoz)

1 bögre meleg víz
3 csésze finomliszt
1 tk só
1 kk szárított élesztő
1 tojás
olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS

Fél bögre meleg vízben keverjük el az élesztőt, majd tegyük félre 10 percre.
Tegyük egy tálba a lisztet, adjuk hozzá a sót, a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet. Gyúrjuk össze, majd lisztezett deszkán dagasszuk 8-10 percig, próbáljunk meg minél több levegőt belegyúrni. 
Tegyük egy tálba, takarjuk le egy nedves ruhával, és meleg helyen hagyjuk duplájára nőni.
Kb egy óra ha megkelt, borítsuk a tésztát egy lisztezett deszkára, ismét alaposan dagasszuk át (6-8 perc), majd osszuk két részre.
Formázzunk mindkettőből baguette rudakat, majd tegyük olívaolajjal kikent baguette sütőformába (vagy sütőpapírral bélelt tepsibe). Takarjuk le ismét nedves ruhával, és hagyjuk hogy duplájára keljen.


Ha megkelt, kapcsoljuk be a sütőt 220°Cra (légkeveréses). 
A tojást keverjük el 1 ek vízzel, és kenjük le vele a baguette rudakat.
Tegyünk egy tálba kb 2 bögrényi vizet, és  tegyük a megkelt baguettek mellé a sütőbe, és süssük 15 percig. Negyedóra elteltével vegyük le a hőmérsékletet 200°Cra, majd süssük még kb 10 percig, amíg szép színt kap.

A sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni.



4 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép! Mivel szeretek kipróbálni kenyereket egyéb péksüteményeket így ezt is biztos kipróbálom mert nagyon tetszik a recept és biztos nagyon finom!

ChezSandra írta...

Örülök, hogy tetszik Éva!
Remélem majd beszámolsz az eredményről! ;)

Éva írta...

Megsütöttem nagyon finom , bár csak fele mennyiségből mert az nekünk eppén elég és csak Vénusz olajat használtam.Napokban majd felteszem köszi!

ChezSandra írta...

Nagyon örülök Éva, hogy ízlett Nektek!
Hamarosan hozok egy újabb kenyérreceptet ;)

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!