VINAIGRETTE - A FRANCIÁK KEDVENC SALÁTAÖNTETE I. (MINDENMENTES*)

A tartalmas, nehéz, esetenként tejszínes/joghurtos salátaöntetek helyett érdemes kipróbálni a franciák körében igen kedvelt öntetet. Akár zöldsalátákra, akár paradicsommal, uborkával, vagy bármilyen más zöldséggel készülő salátához jól illik.  Nagyon egyszerű elkészíteni, a titka a megfelelő arányok betartásán múlik. Nálam most még került bele pici chili is, de ez nem tartozik az alaprecepthez. Viszont ízlés szerint fűszerezhetjük akár tárkonnyal, akár erősebb fűszerekkel is! 

A *mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, laktóz-, szója-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz! 



HOZZÁVALÓK (az alaprecepthez)


1 ek ecet 
3 ek olívaolaj 
1 kk mustár pici só 
késhegynyi frissen őrölt tarka bors 



ELKÉSZÍTÉS 


Tegyünk egy kisebb tálkába 1 rész ecethez 3 rész olívaolajat, a kávéskanálnyi mustárt, sót, és a borsot. 
Egy villa vagy kiskanál segítségével addig (ke)verjük, míg egy homogén szószt nem kapunk! (Olyan mozdulatokkal, mintha a tojást vernénk fel! ) Ha még jobban le akarjuk egyszerűsíteni a munkát, tegyük egy kisebb befőttes üvegbe a hozzávalókat, csavarjuk rá a tetejét, és rázzuk addig míg össze nem áll a szósz!



Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!