PROVENCE-I MARHARAGU MOGYORÓBURGONYÁVAL



HOZZÁVALÓK
30 deka marhahús
2 sárgarépa
1 póréhagyma
1 paradicsom
2-3 ek olivaolaj
3-4 ek provence-i fűszerkeverék
só, frissen őrölt feketebors
1 babérlevél
2 deci vörösbor

mogyoróburgonya golyók

ELŐKÉSZÍTÉS

A marhahúst megmossuk, szárazra töröljük. Egy éles késsel kockázzuk fel és egy tálba téve öntsünk rá kb 2 deci vörösbort, majd szórjuk meg a provence-i fűszerkeverékkel, és adjuk hozzá a babérlevelet és a megtisztított és vastagabb karikákra vágott sárgarépát és a póréhagyma zöld részét (szintén felkarikázva).  A tálat lefedve egy éjszakára tegyük a hűtőbe.

ELKÉSZÍTÉS

Másnap az elkészítés előtt kb egy órával vegyük ki a hűtőből, és hagyjuk, hogy szoba hőmérsékletűre melegedjen. 

A póréhagymát tisztítsuk meg, a fehér részét felaprítva olívaolajon futtassuk meg. 
Adjuk hozzá a lecsöpögtetett marhahúst, és (ott állva mellette, hogy ne égjen meg a hagyma!) süssük kérgesre a marhakockákat. Mikor picit kérges már, sózzuk, borsozzuk, és öntsük fel fél deci vízzel. Lefedve addig pároljuk, amíg a levét nagyjából elfőtték, majd hozzáadjuk a borban érlelt répát, a karikákra vágott póréhagyma zöld részét, és felöntjük a vörösboros páclével (amiben a hús ért).

Megkóstoljuk, és igény szerint újra sózzuk, borsozzuk. Amikor a hús és a zöldségek is megfőttek zárjuk le, és hagyjuk kb negyed órát, hogy összeérjenek az ízek még.

Sütőben sült mogyoróburgonya golyókkal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!