TABBOULEH ORIENTAL



A korábbi postban már említett sárgarépa saláta után had mutassam "be" ezt a másik remek köretnek valót. Az alapanyaga a bulgur, amely szerencsére már Magyarországon is sok helyen fellelhető. Az elkészítése nem kíván nagy tudást, így a kezdők is nyugodtan álljanak neki.

Szoptatós anyaként az egyik "nagyágyúm", észrevehetően megdobja a tej mennyiségét, melyet a kislányom is  lelkesen fogad. Most szerencsémre az "FF" (FérjFőz" kategóriába került, vagyis Férjem megcsinálta Nekem! 

A bulgur leginkább a rizshez hasonlító durvára tört búza, amely a közel-keleti konyha egyik kedvelt alapanyaga. A tabbouleh talán a leghíresebb bulgurból készülő fogás. 
Az elkészítése megosztja a készítők "táborát": kevés bulgurral készülő patrezselyem-saláta, avagy sok bulgurral és kevés petrezselyemmel készül-e az igazi.

Hát Én ezt rövidre zárva egyszerűen petrezselyem nélkül készítem. Mi jobban szeretjük ha inkább a menta dominál benne.

Több válfaja is létezik, de mi az "oriental" változatot kedveljük. Készítenek még húsosat is, de Nálunk a hús inkább "külön" van. 

Ez a saláta nagyon jó kísérője a sült húsoknak, a parázson sült kolbászoknak.  


HOZZÁVALÓK

2 csésze bulgur 
4 csésze zöldséglé 
2 csésze kockázott paradicsom 
2 csésze kockázott kígyóuborka 
színes kalifornia paprika
fél csésze mazsola
fél csésze menta 
1 egész citrom héja és leve 
3 evőkanál olívaolaj 
1 teáskanálnyi őrölt kömény 
só 
bors

ELKÉSZÍTÉS

  1. A couscoust öntsük fel négy csésze forró zöldséglével, majd fedjük  le. Rakjuk félre és hagyjuk állni.  
  2. Ha már szépen megszívta magát, adjuk  hozzá  a felkockázott paradicsomot, az apróra vágott uborkát, a felaprított kaliforniai paprikát a mentát és a mazsolát.  
  3. Tegyük egy shakerbe (vagy ha nincs,akkor egy befőttesüvegbe) a finomra reszelt citrom héjat és a citrom kifacsart levét, az olívaolajat, 1 teáskanálnyi őrölt köményt, csipet sót és borsot. 
  4. Alaposan rázzuk  össze, majd a szósszal öntsük nyakon a zöldséges couscoust.

MEGJEGYZÉS

Úgy a legjobb, ha mielőtt fogyasztjuk legalább egy pár órára a hűtőbre rakjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!