AVOCADO - A SZERELMI AFRODIZIÁKUM


Az avocado ősi dél- amerikai növény, már 5000 évvel i.e. fogyasztották. Ezt a nagyon finom zöldséget (vagy gyümölcsöt?) Európában a  spanyolok honosították meg a XVI. században.
Nagyon tápláló sok proteint és olajat tartalmaz, energiatartalma 100g-ban  160kcl. Kevés cukor tartalma miatt a cukorbetegek is fogyaszthatják.
A benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik a koleszterinszintet.
Az avocado rendkívül gazdag vitaminokban: C, B és főleg E vitaminban ami rendkivül hatékony az öregedés ellen. Az avocado-olaj gyorsan avasodik, ezért a megkezdett tubust, illetve tégelyt érdemes mihamarabb felhasználni.
Depresszió kezelésére alkalmazott MAO-gátló gyógyszereket szedő betegek az avocadot lehetőleg kerüljék, mert magas vérnyomás alakulhat ki. Véralvadásgátló gyógyszerekkel való együttszedés esetén a beállított terápiás dózisok hatáserőssége csökkenhet, ezért lehetőség szerint az ilyen gyógyszereket szedő betegek se fogyasszák.

Elvétve megfigyeltek allergiás tünetek: kiütés, mellkasi fájdalom, de nem igazán jellemző rá.

A babakonyha kedvelt alapanyaga is: édesburgonyával elkeverve a kis felfedezők egyik legkedveltebb étele lehet.

Az avocado régóta ismert afrodiziákum, azték neve, "ahuacacuahat", ami herefát jelent. Nah mielőtt elszárnyalna a képzeletünk, elárulom, hogy Ez az elnevezés onnan származik, hogy párosával találhatók a fán.

Ha kedvünk van, csíráztathatunk avocadot. Ha egy megmosott avocadomagot hegyes végével lefele felfüggesztünk fogpiszkáló segítségével egy vízzel teli pohárra, akkor néhány héten belül a mag megreped, gyökeret, majd levelet ereszt. A csíráztatásnál arra kell figyelni, hogy a mag folyamatosan vízben legyen. Ha a növény már több levelet is hozott, ültessük humuszban gazdag talajba.


Avocado receptek:
TÖKÉLETES GUACAMOLE
PROVENCE-I AVOCADOS RÁKSALÁTA



Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!