B-TORTA

A mai Édes Péntek keretében egy gyorsan elkészíthető B tortát hoztam Nektek. Azt hiszem a neve egy kis magyarázatra szorul: 
Történt ugyanis, hogy elsőszülött gyermekem, Bence születésnapján kicsit sikerült megcsúszni az idővel, és az eredetileg tervezett torta kivitelezhetetlenné vált, így egy B-tervet kellett bevetni fél 4kor. Olyan torta kellett, ami gyorsan elkészül (6ra felvágható képesnek kellett lennie!), és nagyon-nagyon csokis egy kis banános beütéssel, no meg meggyel. Ugyanis a banán-csokoládé-meggy a nagyfiú kedvencei közé tartozik.
Így született meg ez a B-torta, ami akár Bence kezdőbetűjére is utalhat, vagy a B-tervre, amely keretén belül létrejött. 
Az elkészítése nem olyan bonyolult különben mint amilyen első olvasásra tűnhet, a lapok közé kerülő krémet akár poharakba is tölthetjük, és mint pohárkrém is kínálhatjuk villámgyors vendégváróként.

A torta tésztájának elkészítésekor egy 2 decis bögrét használjunk!


Az ünnepelt és Hugicája, aki természetesen nem maradhatott le a képről :)




HOZZÁVALÓK

TÉSZTÁHOZ
14 deka krémsajt (Nálam natur kockasajt)
5 db tojás
1 bögre nádcukor
2 bögre őrölt mandula
1 bögre liszt
0,5 csomag sütőpor
2 ek holland kakaó (cukrozatlan)
1 csipet só

CSOKOLÁDÉKRÉMHEZ
10 deka magas kakaótartalmú étcsokoládé
2 db banán
1 ek kakaópor (nem cukrozott)

CSOKOLÁDÉMÁZHOZ
3 ek kakaópor (nem cukrozott)
5 ek nádcukor
5 ek víz
10 deka vaj

1 üveg meggybefőtt


ELKÉSZÍTÉS

A sütőt melegítsük elő 160°Cra.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá.
A tojások sárgáját keverjük habosra a nádcukorral, adjuk hozzá a krémsajtot, és keverjük addig, míg egy sima masszát nem kapunk. Szórjuk hozzá az őrölt mandulát, a kakaóport majd a sütőporral elkevert lisztet. Keverjük össze, majd óvatosan keverjük bele a felvert tojásfehérjét.

Öntsük egy 24 cm-es szilikonformába a masszát, simítsuk el, és az előmelegített sütőbe rakva süssük 25-28 percig, majd hagyjuk a sütőformában kihűlni

Ezalatt készítsük el a csokoládékrémet:
Az étcsokoládét mikróban 1 perc alatt olvasszuk meg, majd tegyük tálas mixerbe a feldarabolt banánnal és a kakaóporral, majd alaposan mixeljük össze.

A megsült és langyosra hűlt tortalapot vágjuk ketté, kenjük meg a csokoládékrém felével, rakjuk ki a tetejét - kissé belenyomkodva - a meggybefőttel, majd kenjük rá a maradék krémet. Tegyük rá a torta tetejét, és kissé nyomkodjuk rá.

Készítsük el a csokoládémázat:
A nádcukrot keverjük el a kakaóval, majd kanalanként keverjük hozzá a  vizet, és lassú tűzön sűrítsük be. Ha már csomómentes és folyós, vegyük le tűzről, és keverjük hozzá a vajat. 
Öntsük a tortánkra, és széles pengéjű késsel kenjük el rajta, és tegyük a hűtőnk leghidegebb részébe megdermedni.


Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

1 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép és igen finom lehet ez a torta! Szeretem nagyon a meggyet a süteményekben a finom csokikrémmel különosen ízletes lehet.Bencének nagyon boldog szülinapot kívánok.Nagyon aranyosak a kis hugival!

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!