LIBANONI EXPRESSZ FALAFEL

A tápanyag- és fehérjedús csicseriborsó sok mediterrán és indiai étel egyik alkotóeleme. Száraz, és főzött/gőzölt változatban (konzerv) is kapható. Az utóbbi előnye, hogy azonnal felhasználható, egy hirtelen ötlettől vezérelve is készíthetünk belőle akár finom falafelt, akár  humuszt is. Igen, humuszt, mert az a mennyei krém nem mást, mint csicseriborsóból készült pástétom.
Ha mégis a száraz csicseriborsót szeretnénk használni, számítsunk az áztatási idővel, ami nem éppen kevés. A csicseriborsót (ugyanúgy mint száraz hüvelyes társait) érdemes főzés előtti napon beáztatni. (Minimum egy éjszakára!): a kívánt mennyiségű csicseriborsót tegyük tripla annyi vízbe - számolván azzal, hogy az áztatás során duplájára dagad!
Másnap - a kellően megdagadt csicseriborsót - tegyük egy nagy fazékba, öntsük még fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd alacsony hőmérsékleten fedő alatt forrástól számított kb 75-90 perc alatt főzzük készre. A főzési idő függ az áztatási időtől, ha nem tudtunk elég időt szánni rá hosszabb ideig főzzük a szemeket. Ha kész, szűrjük le és már fel is használhatjuk.

Miért fogyasszunk csicseriborsót?

A  vegetáriánusok által nagyon kedvelt zöldség, mert nagyon egészséges és fehérjében különösen gazdag. Rendszeresen fogyasztva csökkenthető általa a vér koleszterinszintje, így csökkenhet a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulása is.
Megfigyelték, hogy - pektintartalma miatt - a csicseriborsó fogyasztás után csökkent az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést Magas fehérjetartalma miatt a  rendszeres sportolók, és idősek számára is hasznos forrás.
Alacsony zsír- és magas rosttartalma miatt kedvelt a fogyókúrázók körében is: 100 g csicseriborsó energiatartalma 1292 kJ, azaz 314 kcal.

Ha sikerült kedvet csinálni ehhez a remek zöldséghez, íme egy villámgyors (konzervből készítve) 10 perc alatt elkészíthető libanoni falafel. 




HOZZÁVALÓK

400 gramm (konzerv) csicseriborsó
1 nagy hagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 csokor petrezselyem
1 kk őrölt kömény
4 ek rizsolaj
só és bors

ELKÉSZÍTÉS

Tegyük egy turmixgépbe a lecsepegtetett csicseriborsót, a megtisztított és négybe vágott vöröshagymát, a megpucolt fokhagymagerezdeket, a fél csokor petrezselymet és az őrölt köményt. Sózzuk, borsozzuk, majd mixeljük addig, amíg egy homogén keveréket nem kapunk. 
A kapott "tésztából" formázzunk golyókat, majd lapítsuk le kissé a tenyerünkkel. Egy serpenyőben hevítsük fel a rizsolajat, majd süssük meg a falafelek mindkét oldalát  kb 5-5 perc alatt.
Ha megsültek, tegyük őket egy nedvszívó papírtörlőre és tálaljuk akár melegen, akár hidegen.


Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!