MADELEINE (GLUTÉN-, LISZT-, TEJ-, FEHÉR CUKORMENTES)

Madeleine [ejtsd: mádlen] egy igazi franciásan francia teasütemény. A sütemény története 1745-ben kezdődött a francia Lorraine régióban lévő Commercy nevű városkában.
A történészek szerint egy francia Madeleine nevű szolgálólány ilyen kis szivacsos, habkönnyű süteményekkel kínálta Stanislaw Lezczynskit, Lotaringia hercegét (XV. Lajos feleségének édesapja). Nagyon ízlett neki, és egyre többször készíttette el vele mind maga, mind kedves vendégei számára. Így egyre nagyobb hírnévre tett szert ez az egyszerű kevert sütemény.

A sütemény a világhírnevét leginkább Marcel Proustnak (francia regényíró) köszönheti, aki a mintegy 3200 oldalas "Az eltűnt idő nyomában" c. művében központi helyen szerepelteti a kagyló formájú süteményt.

Bár az elkészítése nem nagy ördöngösség, mégis speciális, hiszen megfelelő kagylóformában sütik.

Igazi villámgyors, 10 perces sütemény, érdemes elkészíteni.


Eritritollal készül, a glutén-, liszt-, tejmentes diétákban fogyasztható!






HOZZÁVALÓK

40 gramm eritritol
35 gramm darált mandula
1 tk narancsvirág kivonat
1 ek kókuszolaj + a forma kikenéséhez
1 vaníliarúd kikapargatott belseje
1 kezeletlen héjú narancs héja
1 csipet só
1 egész tojás

nyírfaporcukor és reszelt narancshéj a tetejére (elhagyható!)


ELKÉSZÍTÉS


A sütőt melegítsük elő légkeveréses fokozaton 160°C fokra.

A tojást verjük fel 3-4 perc alatt a mixer turbó fokozatán. Óvatosan keverjük hozzá a többi hozzávalót, majd kanalazzuk az olajjal kikent forma mélyedéseibe.

Az előmelegített sütőben 12 perc alatt süssük készre.

Formában hagyjuk kihűlni, majd langyosan nyírfaporcukorral és reszelt narancshéjjal megszórva kínáljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!