PARADICSOMOS HÚSGOMBÓC I

Gyerekkoromra ha visszagondolok, emlékszem a nagymamáim mindig megkérdezték amikor tudták, hogy megyünk: "És mit főzzek?" Nálam rendszerint a válasz vagy: "Töltött paprikát" vagy "Paradicsomos húsgombócot" (amikor épp nem szerettem a paprikát). Amikor kiköltöztünk, a "Töltött paprika" helyett csak a "Paradicsomos húsgombóc" maradt TV paprika hiányában.



A recept:

HOZZÁVALÓK

1 l paradicsomlé 
1 konzerv megtisztított paradicsom (vagy egész paradicsom vagy darabolt) 
kb 1 liter víz
kb 8 ek barnacukor v. nyírfacukor
2 szál zeller
csipet só
2-3 deci tej


A töltelékhez
50 deka darált hús (Én marhából szeretem)
1 fél szár póréhagyma vagy 1 kisebb fej vöröshagyma
olívaolaj
2 ek pirospaprika
2 egész tojás

őrölt fekete bors
petrezselyem (kb: 3 ek szárított)
1 zacskó gyorsrizs vagy kb 10 deka rizs


ELKÉSZÍTÉS

A paradicsomlevet és a paradicsomkonzervet öntsük egy edénybe és öntsük fel kb 1 liter vízzel. Tegyünk bele 2 szál zellert, adjuk hozzá a cukrot, sózom, borsozom.
Addig tegyük egy tálba a darált húst, üssük hozzá a 2 egész tojást, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a felaprított petrezselymet és a rizst. Egy kisebb lábosba öntsünk egy leheletnyi olívaolajat, majd futtassuk meg rajta az apróra darabolt póréhagymát. A tűzről félrevéve adjuk hozzá a  végén a pirospaprikát. Amikor kész, adjuk a tálban lévő húshoz. Alaposan keverjük össze (gyúrjuk), és formázzunk belőle kb egyforma (nagyobb) golyókat.
Tegyük a forrásban lévő paradicsomszószba a golyókat, keverjük meg, majd fedővel lefedve közepes hőmérsékleten főzzük meg. Időközönként óvatosan keverjük meg, de úgy hogy ne törjenek össze a gombócok.
Amikor kész, szedjük ki egy tálra a gombócokat és a zellert. Öntsük fel 2-3 deci tejet, keverjük el és egy botmixerrel pürésítsük ( a gombócból kifőtt rizst és a paradicsomdarabokat).   


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések