PARADICSOMOS HÚSGOMBÓC I (GLUTÉN-, LAKTÓZMENTES)

Gyerekkoromra ha visszagondolok, emlékszem a nagymamáim mindig megkérdezték amikor tudták, hogy megyünk: "És mit főzzek?" Nálam rendszerint a válasz vagy: "Töltött paprikát" vagy "Paradicsomos húsgombócot" (amikor épp nem szerettem a paprikát) volt.

Szerencsére ez a gombócszeretet máig megmaradt nálunk, így rendszeresen asztalra kerül ez a finomság. 

A glutén-, és laktózmentes diétákban fogyasztható!





HOZZÁVALÓK


1 l paradicsomlé 
1 konzerv megtisztított paradicsom (vagy egész paradicsom vagy darabolt) 
kb 1 liter víz
kb 8 ek barnacukor v. nyírfacukor
2 szál zeller
csipet só
2-3 deci laktózmentes tej


A töltelékhez

50 deka darált hús (Én marhából szeretem)
1 fél szál póréhagyma vagy 1 kisebb fej vöröshagyma
olívaolaj
2 ek pirospaprika
2 egész tojás

őrölt fekete bors
petrezselyem (kb: 3 ek szárított)
1 zacskó gyorsrizs vagy kb 10 deka "sima" rizs



ELKÉSZÍTÉS


A paradicsomlevet és a paradicsomkonzervet öntsük egy edénybe és öntsük fel kb 1 liter vízzel. Tegyünk bele 2 szál zellert, adjuk hozzá a cukrot, sózzuk, borsozzuk, és kezdjük el melegíteni.

Ezalatt készítsük el a gombócokat:  tegyük egy tálba a darált húst, üssük hozzá a 2 egész tojást, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a felaprított petrezselymet és a rizst. Egy kisebb lábosba öntsünk egy leheletnyi olívaolajat, majd futtassuk meg rajta a felaprított póréhagymát. A tűzről félrevéve adjuk hozzá a  végén a pirospaprikát. Amikor kész, adjuk a tálban lévő húshoz. Alaposan keverjük össze (gyúrjuk), és formázzunk belőle kb egyforma golyókat, vagy töltsük bele paprikába.
Tegyük a paradicsomszószba a golyókat, keverjük meg, majd fedővel lefedve közepes hőmérsékleten főzzük meg. Időközönként óvatosan keverjük meg, de úgy hogy ne törjenek össze a gombócok.
Amikor kész, szedjük ki egy tálra a gombócokat és a zellert. Öntsük fel 2-3 deci tejjel, keverjük el és egy botmixerrel pürésítsük össze (a gombócból kifőtt rizst és a paradicsomdarabokat).   


Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!