KÁVÉS KOCKA (GLUTÉNMENTES)

Igazi vasárnapi ebéd utánra való sütemény a kávé szerelmeseinek. Az külön jó benne, hogy előző nap elkészíthető (sőt el is kell, hogy rendesen megdermedjen és összeálljon!) másnap pedig csak felkockázzuk és már kínálható is!


Nyírfacukorral készül, a gluténmentes diétákban fogyasztható!




HOZZÁVALÓK


Tésztához:
230 gramm vaj 
60 gramm lenmagliszt 
40 gramm amarantliszt 
1 kk sütőpor 
1/2 kk szódabikarbóna 
200 gramm darált mandula 
150 gramm nyírfacukor 
4 egész tojás 
150 gramm sűrű natúr joghurt v. tejföl 
12,5 cl presszókávé 
1 vaníliarúd 
2 ek cukrozatlan holland kakaó 
1 kk őrölt fahéj 
1/2 kk őrölt szerecsendió 
1/2 kk őrölt gyömbér 

Tetejére: 
250 gramm mascarpone 
100 gramm nyírfaporcukor 
100 ml tejszín 
1 narancs leve 
2 cs. Dr Oetker gluténmentes habfixáló 


ELKÉSZÍTÉS 


A sütőt melegítsük elő 160°C-ra. 

Egy robotgéppel verjük fel – turbó fokozaton jó pár percig – a tojásokat a nyírfacukor folyamatos hozzáadagolása mellett. Kapargassuk bele a vaníliarúd belsejét, keverjük hozzá a kétféle liszttel elkevert szódabikarbónát és a sütőport. 
Adjuk hozzá a megolvasztott és kihűtött vajat, és a többi hozzávalót. 
Öntsük a masszát egy sütőpapírral kibélelt (35×25 cm-es) tepsibe, és az előmelegített sütőben süssük készre 30 perc alatt. 
Hűtsük ki a kész piskótát, ezalatt készítsük el a krémet: 
Verjük fel a tejszínt habbá habfixálóval, a mascarponéval és a nyírfaporcukorral együtt, majd csurgassuk bele a narancs levét. Kenjük a kihűlt piskótára, és tegyük hűtőbe 3-4 órára. 

Felkockázva, holland kakaóporral megszórva kínáljuk!




Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!