REMEK KÖRET: ZSEMLEGOMBÓC



Laktózmentes tejből is készíthető, ebben az esetben több sót adhatunk hozzá.




HOZZÁVALÓK


kb.: 10 száraz zsemle
2 hagyma (1 póréhagyma)
750 milliliter tej
4 tojás
100 gramm teljes kiőrlésű liszt
1 ek só
2  kk bors (fehér)
3-4 ek szárított petrezselyem


ELKÉSZÍTÉS


A zsemlét vágjuk azonos nagyságú kockákra majd tegyük egy tálba. A hagymát aprítsuk fel, pár kanál olívaolajon pároljuk üvegesre, és öntsük a kockákra. Üssük bele a tojásokat, öntsük bele a tejet, a megmosott és felaprított petrezselymet és keverjük össze. Keverjük bele a lisztet, majd hagyjuk állni kb fél órát. 

Forraljunk fel egy edénybe vizet.

Nedves kézzel formáljunk próbagombócot. Tegyük (óvatosan) a forrásban lévő vízbe. (ha a gombóc szétfőne, adhatunk hozzá 1-2 kanál lisztet és a masszát megint hagyjuk állni, hogy a lisztkeményítő megkeményítse. Ha túl sok lisztet használunk a gombóc kemény lesz!) 

Ha a próbagombóc sikerült, a többi gombócot is tegyük bele. Hagyjuk, hogy felforrjon a víz, majd csökkentsük a hőmérsékletet. Egy fedővel fedjük le és a gombócokat főzzük készre. Ha feljöttek a tetejére (kb 10 perc), akkor egy szűrővel a zsemlegombócokat szűrjük le.


Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!