Laktózmentes tejből is készíthető, ebben az esetben több sót adhatunk hozzá.
HOZZÁVALÓK
kb.: 10 száraz zsemle
2 hagyma (1 póréhagyma)
750 milliliter tej
4 tojás
100 gramm teljes kiőrlésű liszt
1 ek só
2 kk bors (fehér)
3-4 ek szárított petrezselyem
ELKÉSZÍTÉS
A zsemlét vágjuk azonos nagyságú kockákra majd tegyük egy tálba. A hagymát aprítsuk fel, pár kanál olívaolajon pároljuk üvegesre, és öntsük a kockákra. Üssük bele a tojásokat, öntsük bele a tejet, a megmosott és felaprított petrezselymet és keverjük össze. Keverjük bele a lisztet, majd hagyjuk állni kb fél órát.
Forraljunk fel egy edénybe vizet.
Nedves kézzel formáljunk próbagombócot. Tegyük (óvatosan) a forrásban lévő vízbe. (ha a gombóc szétfőne, adhatunk hozzá 1-2 kanál lisztet és a masszát megint hagyjuk állni, hogy a lisztkeményítő megkeményítse. Ha túl sok lisztet használunk a gombóc kemény lesz!)
Ha a próbagombóc sikerült, a többi gombócot is tegyük bele. Hagyjuk, hogy felforrjon a víz, majd csökkentsük a hőmérsékletet. Egy fedővel fedjük le és a gombócokat főzzük készre. Ha feljöttek a tetejére (kb 10 perc), akkor egy szűrővel a zsemlegombócokat szűrjük le.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése