ZSEMLEGOMBÓC

HOZZÁVALÓK:
kb.: 10 száraz zsemle
2 hagyma (1 póréhagyma)
3/4 l tej
4 tojás
10 dkg teljeskiörlésű liszt
1 ek só
2 kh bors (fehér)
3-4 ek szárított petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS:
A zsemlét azonos nagyságú kockákra vágom. A hagymát felaprítom és egy pár kanál (4-5) olivaolajon üvegesre párolom. A hagymát a kockákra öntöm. A tojást és a tejet elkeverem, és mindent a zsemlekockákra öntök, majd a petrezselymet is hozzáadom. Az egészet állni hagyom, majd belekeverem a lisztet

Felrakom a fizet forrni, majd amikor már forr, teszek bele sót 
A kezeimet benedvesítem, és próbagombócot formálok. Ezt a gombócot a forrásban lévő vízbe teszem óvatossan. (ha a gombóc szétfőne, adhatunk hozzá 1-2 kanál lisztet és a masszát megint hagyjuk állni, hogy lisztkeményítő megtegye hatását. :) )
Fontos: ha túl sok lisztet használunk a gombóc kemény lesz! 

A többi gombócot is beleteszem, hagyom, hogy felforrjon a víz, majd leveszem a hőmérsékletet. Egy fedővel lefedem és a gombócokat készre főzöm. Ha feljöttek a tetejére, akkor egy szűrővel a zsemlegombócokat leszűröm.

A zsemlegombóc remek köret pl a vadashoz.




Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!