BOLOGNAI SPAGETTI (MINDENMENTES*, LOW CARB)

A bolognai spagettit szinte mindenki ismeri, és nagyon sokan szeretik. 
Persze mindenki máshogy csinálja, mindenki másra esküszik. Valaki ad hozzá egy pici cukrot is (kb. 1 teáskanál) mint például nagymamám, aki szerint ez jobban kihozza a paradicsom ízét. Mondjuk ő egy gondolatnyi tejet is ad hozzá a végén, hogy elvegye a paradicsom savasságát (így nem bántja a gyomrot).

Ízlés szerint kínálhatjuk reszelt sajttal is, vagy parmezánnal, de "magában" is nagyon finom ez a kevés hozzávalóból elkészíthető, gyors ebéd vagy vacsora.

A tésztától függően a *mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, tej-, laktóz-, szója-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!






HOZZÁVALÓK

1 vékony szál póréhagyma 
350-400 gramm sovány marhahús
3-4 evőkanál olívaolaj
2-3 csavarásnyi fokhagymagranulátum
0,75-1 liter paradicsomlé / vagy 1 nagy doboz hámozott paradicsom
só, bors, oregáno, 1 babérlevél


1/2 csomag spagetti
5-10 dkg növényi reszelt sajt (elhagyható!)


ELKÉSZÍTÉS 

TÉSZTA

Rakjunk fel vizet a tésztának főni. Amikor már forr, tegyünk bele egy kevés sót, majd tegyük bele a tésztát ("egészben", ne "törve"). A csomagoláson jelzett ideig főzzük „al dente” („fogkemény”) keménységűre, azaz forrástól számítva pont annyi percig főzzük, amennyi a zacskón szerepel. Ha megfőtt, szűrjük le (nem kell lemosni). 

Ezalatt készítsük el a SZÓSZt:

A póréhagymát aprítsuk fel, majd egy kevés olívaolajon fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá a ledarált húst, süssük le zsírjára,  majd öntsük hozzá a paradicsomlevet.
Ízesítsük a fűszerekkel, majd közepes hőmérsékleten főzzük meg (a paradicsomlében rotyogtatva ez kb. 30 perc - tűzhelytől és a paradicsom állagától függően). Közben csak arra vigyázzunk, hogy ne sűrűsödjön túlságosan be, és ne is égjen oda, ezért néha keverjük meg.  


TÁLALÁS

Egy adag tésztát a tányérra kupacolunk, majd kanalazzuk rá a szószt és meghinthetjük reszelt sajttal (elhagyható!).



Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!