VEGÁN ÜVEGTÉSZTA SALÁTA (MINDENMENTES*)

AZ ÜVEGTÉSZTÁRÓL...
Az üvegtésztát a kínaiak mungóbab lisztből és vízből készítik, tojás nélkül, de létezik olyan válfaja, ami édesburgonya-, burgonyalisztből készül. A szintén szárított és nyers állapotban üveges színű rizstészta ezzel szemben rizslisztből készül.

Fogyasztható hidegen vagy melegen, használható saláta alapanyagként, köretként, pirítva wokban, de sokszor töltelékként (pl. ropogós tésztatáska), levesbetétként (pl. pekingi leves) is. Elsősorban a kínai konyha alapanyaga, de többek között a thai, koreai, japán, vietnámi konyha is használja.

Az üvegtészta/rizstészta elkészítése nagyon egyszerű: elegendő kb. 10 percre lefedve forró vízbe tenni, majd leszűrni. A másik módszer, ha vastagságtól függően pár percig főzzük. Akkor jó, ha puha, de ne is főzzük szét! Alapvetően már puha (főtt) formában adjuk az ételekhez.

Az üvegtészta kalória- és szénhidráttartalma alacsony, cukorbetegek is fogyaszthatják. Könnyen emészthető, semleges ízű, különböző ízirányokhoz is jól társítható. Beszerezhető ázsiai boltokban, delikátesz üzletekben, jól felszerelt élelmiszerüzletekben, szupermarketekben.


A*mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, laktóz-, szója-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz! 



HOZZÁVALÓK


100 gramm gomba
100 gramm üvegtészta
1 dl zöldségalaplé
4 ek lime lé
1 cm gyömbér
1 vékony gerezd fokhagyma
3 db vékony újhagyma
színes kaliforniai paprika
2 szál sárgarépa
3-4 evőkanál kukoricakonzerv
1 evőkanál szójaszósz (csökkentett sótartalmú)
1 ek olívaolaj
tálaláshoz: petrezselyem


ELKÉSZÍTÉS


Tegyük egy tálba az üvegtésztát, öntsük fel forró vízzel, tegyünk hozzá egy csipet sót, majd fedjük le kb 10 percre.
Közben az újhagymát pucoljuk meg, vágjuk vékony karikákra. A gyömbért és a fokhagymát is tisztítsuk meg, és vágjuk apróra.
Az olajat egy serpenyőben (vagy wokban) forrósítsuk meg, a fokhagymát és a gyömbért adjuk hozzá. 
Adjuk hozzá az alaplevet, a lime levet, a megmosott és felcsíkozott kaliforniai paprikát, a kukoricát és a szálasra reszelt sárgarépát és pár perc alatt pároljuk puhára . 
A megpuhult tésztát keverjük át villával, szűrjük és öblítsük le, majd hagyjuk lecsepegni. 
Tegyük egy salátástálba, adjuk hozzá a zöldségeket és a szójaszószt. Óvatosan, de alaposan keverjük össze.

Tálkákba szedjük, és ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.


Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!