ÜVEGTÉSZTA SALÁTA



HOZZÁVALÓK

1 ek olívaolaj
3 ek húsleves
4 ek lime lé
1 cm gyömbér
3 gerezd fokhagyma
3 db újhagyma
színes kaliforniai paprika
10 deka gomba
2 szál sárgarépa
3-4 evőkanál kukoricakonzerv
1 evőkanál szója szósz
10 dkg üvegtészta
tálaláshoz: petrezselyem


ELKÉSZÍTÉS

Tegyük egy tálba az üvegtésztát, öntsük fel forró vízzel, tegyünk hozzá egy evőkanál sót, majd lefedve félretesszük 10 percre.
Közben az újhagymát pucoljuk meg, vágjuk vékony karikákra. A gyömbért és a fokhagymát is tisztítsuk meg, és vágjuk apróra.
Az olajat egy seprenyőben (vagy wokban) forrósítsuk meg, a fokhagymát és a gyömbért adjuk hozzá. 
Adjuk hozzá a húslevest és a lime levet, a megmosott és felcsíkozot kaliforniai paprikát, a kukoricát és a szálasra reszelt sárgarépát és pár perc alatt puhára pároljuk. 
A megpuhult tésztát keverjük át villával, szűrjük és öblítsük le, hagyjuk lecsepegni. 
Vágjuk 5 cm-es darabokra és tegyük egy salátástálba. A tésztához adjuk a kissé kihűlt zöldségeket és a szójaszószt. Óvatosan, de alaposan keverjük össze.


TÁLALÁS

Tálkákba szedjük, és ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.

AZ ÜVEGTÉSZTÁRÓL...
Az üvegtésztát a kínaiak mungóbab lisztből és vízből készítik, tojás nélkül, de létezik olyan válfaja, ami édesburgonya-, vagy burgonyalisztből készül. A szintén szárított és nyers állapotban üveges színű rizstészta ezzel szemben rizslisztből készül.

Fogyasztható hidegen vagy melegen, használható saláta alapanyagként, köretként, pirítva wokban, de sokszor töltelékként (pl. ropogós tésztatáska), levesbetétként (pl. pekingi leves) is. Elsősorban a kínai konyha alapanyaga, de többek között a thai, koreai, japán, vietnámi konyha is használja.

Az üvegtészta/rizstészta elkészítése nagyon egyszerű: elegendő kb. 10 percre lefedve forró vízbe tenni, majd leszűrni. A másik módszer, ha vastagságtól függően pár percig főzzük. Akkor jó, ha puha, de ne is főzzük szét! Alapvetően már puha (főtt) formában adjuk az ételekhez.

Az üvegtészta kalória- és szénhidráttartalma alacsony, cukorbetegek is fogyaszthatják. Könnyen emészthető, semleges ízű, különböző ízirányokhoz is jól társítható. Beszerezhető ázsiai boltokban, delikátesz üzletekben, jól felszerelt élelmiszerüzletekben, szupermarketekben.


Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!