KAKAÓS CSIGA I.

HOZZÁVALÓK

A TÉSZTÁHOZ
60 dkg liszt,
25 dkg vaj,
3 dl tej,
1 csomag szárított élesztő,
2 tojássárgája,
5 dkg porcukor,
csipetnyi só

A TÖLTELÉKHEZ
8-10 dkg kakaópor,
10-15 dkg cukor

A TETEJÉRE
5 dkg vaj,
1 tojás,
1 dl tej

ELKÉSZÍTÉS

Az élesztőt 1 dl langyos tejben egy teáskanál cukorral keverjük simára, majd futtassuk fel. Közben 20 dkg vajat 10 dkg liszttel morzsoljunk össze. A tésztát nyújtsuk kisebb téglalap alakúra, majd csomagoljuk fóliába és tegyük 1 órára hűtőbe.
A megmaradt lisztet a felfuttatott élesztővel, a cukorral, a tejjel, a tojássárgákkal és a megmaradt vajjal gyúrjuk össze. Langyos helyen 40-50 percig kelesszük meg.


(Én a kelt tésztákat úgy kelesztem, hogy bekapcsolom a sütőt a legkisebb fokozatra. Majd berakom a tésztát lefedett kelesztőtálban.  Az egyenletes meleg miatt sokkal hamarabb megkel a tészta.)
Ha megkelt, lisztezett deszkán nyújtsuk téglalap alakúra, tegyük a közepére a hűtőből kivett vajas tésztát és hajtogassuk össze. 



Nyújtsuk ki, majd ismét hajtogassuk meg. Ezt ismételjük meg 3-szor.



Végül nyújtsuk fél centi vastaggá, szórjuk meg a cukros kakaóporral és tekerjük fel úgy, mint a rétest. Olvasztott vajba mártott késsel vágjunk egy-egy centi vastag szeleteket belőle, és lapjára fektetve tegyük a sütőpapíros tepsibe. Az oldalát kenjük meg olvasztott vajjal, a tetejét pedig a felvert tojással.




Forró sütőben süssük meg, majd a forró tésztákat vaníliás tejjel locsoljuk meg. Kb. 20-25 db lesz belőle.



Finom forró kakaó mellé isteni finom ...

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!