A korábbi postban már említett sárgarépa saláta után had mutassam "be" ezt a másik remek köretnek valót. Az alapanyaga a bulgur, amely szerencsére már Magyarországon is sok helyen fellelhető. Az elkészítése nem kíván nagy tudást, így a kezdők is nyugodtan álljanak neki.
Szoptatós anyaként az egyik "nagyágyúm", észrevehetően megdobja a tej mennyiségét, melyet a kislányom is lelkesen fogad. Most szerencsémre az "FF" (FérjFőz" kategóriába került, vagyis Férjem megcsinálta Nekem!
A bulgur leginkább a rizshez hasonlító durvára tört búza, amely a közel-keleti konyha egyik kedvelt alapanyaga. A tabbouleh talán a leghíresebb bulgurból készülő fogás.
Az elkészítése megosztja a készítők "táborát": kevés bulgurral készülő patrezselyem-saláta, avagy sok bulgurral és kevés petrezselyemmel készül-e az igazi.
Hát Én ezt rövidre zárva egyszerűen petrezselyem nélkül készítem. Mi jobban szeretjük ha inkább a menta dominál benne.
Több válfaja is létezik, de mi az "oriental" változatot kedveljük. Készítenek még húsosat is, de Nálunk a hús inkább "külön" van.
Ez a saláta nagyon jó kísérője a sült húsoknak, a parázson sült kolbászoknak.
HOZZÁVALÓK
2 csésze bulgur
4 csésze zöldséglé
2 csésze kockázott paradicsom
2 csésze kockázott kígyóuborka
színes kalifornia paprika
fél csésze mazsola
fél csésze menta
1 egész citrom héja és leve
3 evőkanál olívaolaj
1 teáskanálnyi őrölt kömény
só
bors
ELKÉSZÍTÉS
- A couscoust öntsük fel négy csésze forró zöldséglével, majd fedjük le. Rakjuk félre és hagyjuk állni.
- Ha már szépen megszívta magát, adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, az apróra vágott uborkát, a felaprított kaliforniai paprikát a mentát és a mazsolát.
- Tegyük egy shakerbe (vagy ha nincs,akkor egy befőttesüvegbe) a finomra reszelt citrom héjat és a citrom kifacsart levét, az olívaolajat, 1 teáskanálnyi őrölt köményt, csipet sót és borsot.
- Alaposan rázzuk össze, majd a szósszal öntsük nyakon a zöldséges couscoust.
MEGJEGYZÉS
Úgy a legjobb, ha mielőtt fogyasztjuk legalább egy pár órára a hűtőbre rakjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése