SÜTŐBEN SÜLT MOULES


Lassan a kagyló"szezon" végéhez érünk. Tartja ugyanis a nagy mondás: kagylót csak "r" betűs hónapban fogyasszunk. Vagyis az igazi az, ha "r" betűre végződő hónapokban (vagyis szeptembertől-februárig). De már találkoztam olyan szigorú kijelentéssel is, amely szerint "egy szezont csak egy évben" eszünk; magyarul szeptembertől-decemberig fogyasszunk csak (azt csendben tették csak hozzá, hogy ha nagyon megbízható helyről származik, akkor lehet február is). De azt hiszem aki olyan szerencsés helyzetben van mint Mi, hogy egyenesen a kagylótelepekről vehettük a kagylót Noirmoutier-ban, vagy a halpiacon az előző nap még az óceánban élvezkedőket...
Talán ezért is faragtam rá egyszer Mo-n, ahol nem írom, hogy melyik négybetűs francia áruházban vásárolt előre csomagolt kagyló bizony olyan büdös volt... hogy ihaj. Nah akkor megfogadtam (és ezt nagyon ajánlom!!!), hogy KAGYLÓT CSAK KIMÉRVE



Erre szezonvégi  tudnivalóra a Madame is figyelmeztetett minket a vásárláskor, vagyis pontosan közölte, hogy ez már az angol kagyló!!! Vagyis a "messziről" hozott.
Szerencsére itt kint még nem faragtam rá, de fő az óvatosság. A kagyló amúgy is egy olyan állat, amivel óvatosan kell bánni. Megtisztításakor figyelni kell rá, hogy tényleg csak az "élő" példányok kerüljenek a fazékba/sütőbe.


A kagyló megtisztításáról itt már írtam. Jelen esetben is így történik a megtisztításuk, azonban az elkészítés  nem fazékban, hanem sütőben.

És akkor a recept:
HOZZÁVALÓK(2 főre)

1-1,5 kiló fekete kagyló (fejenként kb fél kilóval érdemes számolni, viszont így a szezon végén érdemes egy kicsit ráhagyni, mert jelen esetben is bizony elég sok volt a már el nem készíthető példány)
póréhagyma (zöld része)
5-6 szem koktélparadicsom
2 ek kagylófűszer (Magyarországon halfűszer is tökéletes)
5 deka vaj
1 deci fehér bor
2 ek olíva olaj
alufólia

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt melegítsük elő 200 C fokra.
Három egy forma hosszúságú alufóliát tépjünk le (kicsit nagyobb mint egy sütő tepsi méretű). Ebből kettő lesz a "tálunk" alja, egy a "teteje".
A tepsibe tegyünk egymásra két alufóliát, majd rakjuk rá a kagylót (mindet).
Locsoljuk meg olívaolajjal, tegyük rá a megtisztított és felkarikázott póréhagymát, a paradicsomkarikákat, szórjuk meg a fűszerrel, locsoljuk rá a fehérbort, és kockázzuk rá a vajat.




A - harmadik - alufóliával takarjuk le, és az alsó alufóliával hajtsuk össze (minél hermetikusabban), hogy sütés közben a a fehérbor és vaj "gőzében" készüljön el a kagylónk.




Ha "lezártuk", sütőben kb 10-15 perc alatt süssük készre. 
Sülés közben a kagylók kinyílnak, így az alufólia meg fog emelkedni. Amikor kivesszük a sütőből szurkáljuk meg a tetejét egy pár helyen (hogy ki tudjon jönni a gőz), majd vegyük le a felső fóliát róla, és emeljük  át egy kínálótálba.





"Frites"sel és fehérborral tálaljuk!

Megjegyzés:
Legközelebb nem tepsibe, hanem egy sütőtálba fogom tenni az alufóliát, így elég lesz leszedni csak a tetejét, és már kínálható is!

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!