Egyszerűen, könnyen, és nem utolsó sorban gyorsan elkészíthető és kevés hozzávalóból elkészíthető ez a fenséges kenyérkence vagy mártogatós.
A finom avokádókrém titka, hogy jó, érett avokádóból készüljön.
De milyen a jó avokádó? Az érettségi fokot például tapintással ellenőrizhetjük le.
Ez alapján 3 kategóriába sorolhatóak az óvatos megnyomkodás alapján:
- ha nem marad rajta az benyomott ujjnyomunk, az avokádó nem érett még, és nem jó ízű.
- ha van egy kis nyom, az avokádó megérett.
- ha sok/mély nyom marad, az avocado túlérett és nem jó.
Érdemes még a szárát is leszedni. Ha alatta:
- sárga vagy zöld, akkor jó az avokádó, érett!
- barna színű, akkor túlérett, mert a belseje is valószínűleg elkezdett barnulni.
Ha pedig nagyon nehezen akar lejönni a szára, akkor az bizony még éretlen, számolni kell vele, hogy csak pár nap múlva lesz fogyasztásra alkalmas. (Érdemes banán mellé tenni, hamarabb beérik.)
A low carb, és a *mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, laktóz-, szója-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!
HOZZÁVALÓK
2 érett avokádó
néhány csavarásnyi frissen őrölt fokhagymagranulátum
1 evőkanál friss lime vagy citromlé
½ érett paradicsom (vagy 5-6 koktél paradicsom)
½ teáskanál durva só
½ teáskanál durva só
½ kk csillipehely
egy késhegynyi frissen őrölt fekete bors
egy késhegynyi frissen őrölt fekete bors
egy késhegynyi frissen őrölt szerecsendió
ELKÉSZÍTÉS
Az avokádókat vágjuk félbe és távolítsuk el a magját. Egy kanállal kapargassuk ki egy keverőtálba a héjából, és adjuk hozzá a paradicsomot.
Egy botmixer segítségével (ki mennyire pépesre szereti) pürésítsük össze. Adjuk hozzá a lime vagy citrom levét, és ízesítsük a fűszerekkel.
A kész krémet fedjük le egy tetővel vagy frissentartó fóliával, hogy ne érintkezzen közvetlenül a levegővel a felszíne ezzel is megakadályozva az oxidációt (barnulást).
Fogyasztásig tároljuk hűtőben, frissen őrölt borssal megszórva kínáljuk (elhagyható!).
>> még több<<
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése