VEGÁN AVOKÁDÓKRÉM (MINDENMENTES*, LOW CARB)

Egyszerűen, könnyen, és nem utolsó sorban gyorsan elkészíthető és kevés hozzávalóból elkészíthető ez a fenséges kenyérkence vagy mártogatós. 
A finom avokádókrém titka, hogy jó, érett avokádóból készüljön.  
De milyen a jó avokádó? Az érettségi fokot például tapintással ellenőrizhetjük le.

Ez alapján 3 kategóriába sorolhatóak az óvatos megnyomkodás alapján: 
  • ha nem marad rajta az benyomott ujjnyomunk, az avokádó nem érett még, és nem jó ízű. 
  • ha van egy kis nyom, az avokádó megérett
  • ha sok/mély nyom marad, az avocado túlérett és nem jó. 

Érdemes még a szárát is leszedni. Ha alatta:
  • sárga vagy zöld, akkor jó az avokádó, érett! 
  • barna színű, akkor túlérett, mert a belseje is valószínűleg elkezdett barnulni. 

Ha pedig nagyon nehezen akar lejönni a szára, akkor az bizony még éretlen, számolni kell vele, hogy csak pár nap múlva lesz fogyasztásra alkalmas. (Érdemes banán mellé tenni, hamarabb beérik.)


A low carb, és a *mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, laktóz-, szója-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!






HOZZÁVALÓK


2 érett avokádó
néhány csavarásnyi frissen őrölt fokhagymagranulátum
1 evőkanál friss lime vagy citromlé
½ érett paradicsom (vagy 5-6 koktél paradicsom)
½ teáskanál durva só
½ kk csillipehely
egy késhegynyi frissen őrölt fekete bors
egy késhegynyi frissen őrölt szerecsendió




ELKÉSZÍTÉS


Az avokádókat vágjuk félbe és távolítsuk el a magját. Egy kanállal kapargassuk ki egy keverőtálba a héjából, és adjuk hozzá a paradicsomot. 

Egy botmixer segítségével (ki mennyire pépesre szereti) pürésítsük össze. Adjuk hozzá a lime vagy citrom levét, és ízesítsük a fűszerekkel. 

A kész krémet fedjük le egy tetővel vagy frissentartó fóliával, hogy ne érintkezzen közvetlenül a levegővel a felszíne ezzel is megakadályozva az oxidációt (barnulást).

Fogyasztásig tároljuk hűtőben, frissen őrölt borssal megszórva kínáljuk (elhagyható!).





Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!