FRANCE INFO ... - II. RÉSZ


Francia étkezések...

Franciaországban manapság háromszor étkeznek.(reggeli-ebéd-vacsora), ami általában így néz ki:

Petit déjeuner (reggeli)-t 7 és 9 óra között fogyasztják. Ez áll egy meleg italból (kávé, tea vagy kakaó), és ehhez egy croissant vagy baguette, vaj, lekvár van. A kávét eredetileg egy mély tálkából a „bol”- ból isszák és ebbe mártogatják a vajas lekváros pirítóst vagy péksüteményt. Kívülről nézve nem túl gusztusos, de aki kóstolta, mindig tunkolva fog reggelizni.

A déjeuner (ebéd) dél és 2 között van.
Ez a napi főétkezés, kb. 1 órán át tart, általában elő-, főételből és desszertből áll. Ilyenkor a szülők sokszor hazaviszik a gyerekeket is, és közösen fogyasztják el az ebédet. Általában valami gyors és könnyű étel van, mert meg kell járni az iskola/óvoda - otthon - iskola/óvoda útvonalat is az ebédidőben, az iskolák/óvodák pedig nem tűrik a késést, megvan az időpont ameddig lehet vinni a gyerekeket, utána be is zárják az ajtót.



A déli étkezést több helyen nagyon szigorúan veszik, ilyenkor némely bolt zárva is van. Aki a munkahelyén vagy annak közelében ebédel, annak a számára ez külön program, az, hogy kivel ebédel az ember, meghatározza az étkezés jellegét. Lehet mellette munkamegbeszélést tartani, baráti találkozót lebonyolítani, udvarolni, vagy akár házasságot törni. Mindezt egy ebéd alatt. Ehhez a változatos színdarabhoz pl.: Párizs húsz ezer (!) étterme remek díszletet nyújt. És akkor nem számoltuk a munkahelyi étkezdéket, amelyek némely cég, vállalkozás esetében nagyon színvonalasak lehetnek. Itt persze elsősorban a munkamegbeszélés jön szóba, de ki tudja....

A nap utolsó étkezése a dîner (vacsora) este 8-9 óra körül. Ez is egy hosszabb étkezés, sokszor 1 órán át vagy még tovább tart. Ez szintén hideg előételből, meleg főételből és desszertből áll. Mivel sok család nem teheti meg, hogy a gyereket iskolából/óvodából hazahozva együtt töltse a déli étkezést, így sokszor ekkor tudnak nyugodtan együtt enni.

A vacsora a francia családi élet csúcspontja, a család a nap végén együtt eszik, beszélget, vitatkozik. A gyerekek játszanak az asztal körül, általában végig a vacsoraasztalnál maradnak, a franciák ugyanis nem szeretnek egyedül enni. Az étkezés itt társasági esemény, még ha csak ketten vannak is az asztalnál. A francia életfilozófia szerint a táplálkozásnál fontosabb az étel megosztása másokkal.

A vacsora a 20 órás híradóval szokott egybeesni (a franciák 24 órás rendszerben számolnak). Az esti híradó műsorvezetőit esti vendégnek is nevezik, ennek megfelelően válogatták őket, és általában évekig ugyanaz a személy jelenik meg a francia családok millióinál vacsoraidőben. A hosszú étkezőasztal végén a tévékészülékből társalgási stílusban érkeznek a hírek, amit a családok szívesen kommentálnak.

Az egyedülállók vacsorája más műfaj. Mivel nem szívesen vezetnek konyhát saját maguknak, a vacsora sokszor el is marad, ha egyedül kell vacsorázni, az a nap mélypontja. Egy francia számára egyedül enni olyan, mintha a nászéjszakáján maradna egyedül.

Összesítve elmondhatjuk: egy amerikai szerző szerint a franciák annyira elvetemültek, hogy képesek egy nap kétszer is meleg ételt fogyasztani. És tényleg.



Ha nem otthon étkeznek, akkor számos (számtalan) étteremben tehetik meg - a turistákkal egyetemben -. Franciaországban mindenféle típusú étterem megtalálható, a legegyszerűbb családias hangulatú kis éttermektől kezdve a nagyhírű, gasztronómiai igényű Michelin csillagos éttermekig. A két véglet közt sörözők, vendéglők, gyors-éttermek garmada áll...

Az étteremben felszolgált francia ételek rendkívül változatosak, általában több fogásból állnak és elmaradhatatlan kiegészítőjük a sajt, a desszert és a különféle saláták.


A legtöbb francia vendéglőben nem számítanak fel külön felszolgálási díjat de ha igen, ezt a számlán: service compris felirattal jelzik.

Borravalót nem kötelező adni, a hazai viszonyoktól eltérően a francia pincérek többsége megelégszik a visszajáró aprópénzzel.

De akár étteremről akár sörözőkről beszélünk, mindegyikben közös vonás, hogy kitelepül az utcára. A járdákon lévő asztalok mellett/között vágnak át a dolgukra siető emberek.


Az éttermi árak a kancsó vizet, a kenyeret és a felszolgálási díjat is magukban foglalják. Az éttermek - kivéve autópályák mentén - 14 órakor bezárnak és csak este 7 óra táján nyitnak a vacsorázni vágyók számára. Azzal azért érdemes kalkulálni, hogy a "jó helyek" este 9 körül már teltházasak, az igazán nagyon jó helyekre pedig hetekkel, akár hónapokkal előre kell foglalni. Így aztán érdemes 19:30 körül már érkezni. Ha egy étterem ebédet is felszolgál, azt általában 11:30-tól 14:00 óráig vállalja. Ez azt jelenti, hogy az utolsó ebédrendelést 13:30-kor veszik fel.

Az éttermek fix árat számolnak fel a menüért, amelyek három-négy fogást tartalmaznak. Ezek a menük számos választási lehetőséget kínálnak, legyen szó előételről, főételről, vagy desszertről.

Szinte mindenki megtalálja a pénztárcájához leginkább illő menüt, mert manapság több étterem is kínál különböző árkategóriába tartozó menüket.

Érdemes keresni a menu du jour [menü dü zsúr]-t, vagyis a napi ajánlatot, a "nap menüjét” megnézni, ez általában a legfrissebb és a legjobb.



Ha egy étterem nem függeszti ki az árait az étterem elé, akkor jobb tovább állni onnan. A nagyobb városok központjában esténként megszokott látvány az étlapokat az utcán böngésző párok látványa, ez a vacsora előtti gasztronómiai petting remek alkalom annak tisztázására, hogy igazán mihez is van kedvünk. És ha ezt már tudjuk, csak a megvalósítás a kérdés, de az menni fog.





2 megjegyzés:

csipike írta...

Szia! Ez így igaz, már mint a tunkolás...amióta láttam egy francia filmben, azóta én is tunkolom a kiflit, kalácsot kakaóba, tejbe...többek meglepetésére :-).
Tetszik a cikk, közelebbről megismerjük a francia életformát. Milyen érdekes, hogy ilyen napi étkezési dologban is mennyire különböznek a nemzeti szokások.

Kriszta írta...

már az első részt is élvezettel olvastam. De ez... jajj de várom már a következőt...

Különben hány részesre tervezed???

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!