MALACSÜLT GRÁNÁTALMÁS LENCSESALÁTÁVAL (MINDENMENTES)

Malac és lencse. A két talán leggyakoribb újévi ételnek számít. Bár sokan azt vallják, hogy Ők ugyan nem babonásak. Mégis ilyenkor szélsebesen kanalazzák/villázzák be a szerencsehozó ételeket.
Újévkor úgy tartja a babona, hogy szárnyast nem szabad enni, mert elkaparja a szerencsét. A hal sem megfelelő étel ilyenkor, mert elúszhat a szerencsénk. De ha mégis ez kerülne az asztalra, azt mindenképpen hátulról kell elkezdeni enni.
Ami szerencseileg biztosan a legjobb, az a SERTÉS. Ez ugyanis befelé túrja a szerencsét.

A lencse pedig a pénzt szimbolizálja. Vagyis azt mondják, minél több lencsét eszünk, annál gazdagabbak leszünk.

A glutén-, liszt- cukor-, tej- tojásmentes diétákban fogyasztható!


A kettő ötvözése: 




HOZZÁVALÓK

LENCSESALÁTÁHOZ
40 deka lencse
1 fej lila hagyma
só,
1 tk citromos bors
1 babérlevél
1 gránátalma 
1 bio narancs
1 kisebb csokor koriander

MALACSÜLTHÖZ
60 deka rôti de porc (összegöngyölt malac hús)
2 kisebb rozmaring ág
1 kk citromos bors
1 babérlevél

ELŐKÉSZÍTÉS

A lencsesalátához a lencsét felhasználás előtt áztassuk be vízbe akár egy éjszakára is.


ELKÉSZÍTÉS

A húst rakjuk egy cocotte-ba, szórjuk meg a citromos borssal, csavarjunk rá 2-3 tekerésnyi sót, majd tegyük mellé a babérlevelet és a rozmaringágakat. Lefedve 170-180 C fokra előmelegített sütőben kb 60 perc alatt süssük készre.

A lencsesalátához a lencsét sós vízben egy babérlevéllel együtt főzzük puhára, szűrjük le és hideg folyó víz alatt hűtsük le.

Tegyük egy tálba, sózzuk meg, adjuk hozzá a citromos borsot, reszeljük rá a narancs héját, majd facsarjuk rá a levét is. Keverjük hozzá a vékony karikákra vágott lila hagymát, és a gránátalma magjait. Alaposan keverjük össze, majd szórjuk meg az apróra vágott korianderrel.
Tálalásig érdemes kicsit hagyni összeérni, de akár azonnal is fogyasztható.


MEGJEGYZÉS

Ha nincs időnk/kedvünk előáztatni a lencsét, a legnagyobb hőfokon főzzük elő 15 percig, szűrjük le és új, hideg vízbe tegyük fel ismét főni és kb 40-50 perc alatt főzzük készre.

Érdemes a lila hagymát nem túl apróra vágni, hogy aki nem szereti vagy nem bírja könnyebben ki tudja szedni belőle.

Azokban az ételekben amelyekben a citrusok héját is belereszeljük mindenképpen érdemes bio gyümölcsöket vásárolni, mert ezek külseje sincs vegyszerrel kezelve. A bolti gyümölcsöket sokszor még éretlenül szedik le, és utóérlelő vegyszerekkel permetezik, ezért rosszabb minősége a héja.

Kívánok Mindenkinek nagyon boldog, sikeres és szerencsében gazdag új évet 2012ben! 
Szandra


2 megjegyzés:

marisz57 írta...

Finom ételekkel kezdtétek az évet!Különösen a lencsesaláta tetszik!
Az evés hátulról kezdése pedig nem világos számomra, de az a lényeg, hogy akiknek ez fontos volt, azok tudták, hogy hol a hátulja!
Sikeres, boldog 2012-es esztendőt kívánok!

ChezSandra írta...

Tényleg nagyon finomak voltak! A hal hátulról evése a farkától való kezdést jelenti (az Én olvasatomban)!

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!